KARADZİC´İN DANIŞMANINA 11 YIL HAPİS CEZASI

Bosna savaşı sırasında Bosnalı Sırpların siyasi liderliğini yapan Radovan Karadzic´in danışmanlığını yürüten Jovan Tintor, 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

KARADZİC´İN DANIŞMANINA 11 YIL HAPİS CEZASI

30. 08. 2018 Perşembe

Bosna Hersek Mahkemesi, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna savaşı sırasında Bosnalı Sırpların siyasi liderliğini yapan Radovan Karadzic´in özel savaş danışmanlığını yürüten Jovan Tintor´a 11 yıl hapis cezası verdi.

Hakim Minka Kreho, yaptığı açıklamada, Bosna savaşında başkent Saraybosa´ya bağlı Vogosca´da kurulan "Kriz Masası" başkanlığını da yürüten Tintor´un, 1992 yılının nisan ayından temmuz ayına kadar Saraybosna ve Vogosca´daki Sırp olmayan sivil halka yönelik işlenen sistematik saldırılara karıştığı gerekçesiyle suçlu bulunduğunu ifade etti.

Tintor´un, ortak suç teşebbüsüne iştirak ederek insanlığa karşı suç işlediğini belirten Kreho, Vogosca´daki Bunker Toplama Kampı´nın, Tintor´un kararıyla oluşturulduğunu ve esirlerin kapatıldıkları yerlerde gördükleri işkencelerden haberdar olduğunu aktardı.

Bunker Toplama Kampı mağdurlarından bir kadının "1992 yılının mayıs ayında hamileliğinin altıncı ayındayken Tintor´un karnına tekme attığı ve onun talimatıyla göğsü kesilerek işkence gördüğü" yönünde ifade verdiğini anımsatan Kreho, Tintor´un şüphesiz bu suçtan da yargılandığını söyledi.

Bosna´daki savaşın mimarlarından Karadzic´in danışmanı Tintor, hakkında 1999 yılında çıkarılan yakalama kararıyla 2016 yılının şubat ayında Bosna Hersek ile Sırbistan sınırında tutuklanmıştı.