Tarih: 28.07.2018 10:34

Kanlı Ay.. Yirmibirinci yüz yılın en uzun ay tutulması

Facebook Twitter Linked-in

28. 07. 2018 Cumartesi
 
Dünya nadir görülen gökyüzü olaylarından birine tanıklık etti. Yirmi birinci yüzyılın en uzun Ay tutulması yaşandı. Dünya´nın gölgesi Ay´ı tamamen kızıla bürüdü.?Kanlı Ay´ olarak adlandırılan tutulma esnasında Dünya´nın gölgesi bir saat 42 dakika 57 saniye boyunca tamamen Ay´ın üzerini kapladı. Ay´ın, Dünya´nın gölgesinden çıkması toplamda 3 saat 54 dakikayı aldı. Tutulma, Ay Dünya´nın yörüngesine en uzak mesafedeyken yaşandı. Bu sebeple ?Kanlı Ay´ bu yüzyılın en uzun tutulma süresine sahip oldu.

Tutulma, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya´nın bir kısmında çok net bir şekilde izlendi.27 Eylül´de gün batımı ile gece yarısı arasında ?Kanlı Ay´, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu´da gözlemlendi. Gece yarısından sonra gün doğumuna kadar, 28 Eylül tarihinde, tutulma Asya kıtasının büyük bir bölümünde ve Avustralya´da yaşanacak.Amerikan Uzay Ajansı´na (NASA) göre baştan sona ?Kanlı Ay´ın en iyi gözlemleneceği yerler ise Doğu Afrika, Hindistan ve Asya´nın merkezindeki ülkeler.

Tutulma sırasında Dünya ve Mars gezegenleri de birbirine en yakın konuma geldi. Böylece Mars´ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesi de mümkün oldu.

Bir sonraki tam ay tutulması 21 Ocak 2019 tarihinde yaşanacak. Bu tutulma Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika´nın bir kısmı, Avrupa ve orta Pasifik´ten izlenebilecek. 21 Ocak´taki tutulma 1 saat 2 dakika sürecek.

Kaynak: ocakmedya




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —