Tarih: 03.06.2018 22:15

KANADA BAŞBAKANI TRUDEAU: KANADA ABD BAŞKANININ KUM TORBASI DEĞİL

Facebook Twitter Linked-in

 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada Belediyeler Federasyonunun yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ABD´nin yeni gümrük vergisi uygulamasına Kanada´yı da dahil etmesini tepkiyle karşılayarak, "Kanada ABD Başkanının kum torbası değil." dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump´ın, kararına gerekçe olarak ulusal güvenlik önlemlerini gösterdiğini ifade eden Justin Trudeau, ?´Kanada´nın çelik endüstrisinin ABD´ye yönelik ulusal bir güvenlik riski oluşturduğunu söylemek bize hakarettir." diye konuştu.

Amerikalıların ve özellikle de Trump´ın taraftarlarının, Kanada´ya yönelik yeni vergi uygulamasından mali sıkıntı ve acı hissedeceklerini söyleyen Trudeau, ?´Trump´ın tarifeleri ortadan kaldırmak için Kanada´dan ne istediğini bilmiyorum. Ancak bildiğim şey, ABD´yle omuz omuza savaşan Kanadalı askerlerin ve Kanada´nın ABD´ye güvenlik tehdidi oluşturduğunu söylemek zor ve kabul edilemez.´´ ifadelerini kullandı.

Trudeau, ABD´nin, Kanada ile çelik ticaretinde 2 milyar dolarlık bir fazlaya sahip olduğunu ve Çin´den gelen aşırı arzın giderilmesi söz konusu olduğunda her iki ülkenin de aynı sayfada yer aldığını belirterek, ?´Başkanın G7 liderlerinin Quebec´teki zirvesine beklendiği gibi katılması halinde gelecek hafta Trump ile buluşacağız. Mesajımız kibar olacak. Kanada, ABD Başkanının kum torbası değil´´ dedi.

"Misilleme listesi uzayabilir"

Öte yandan, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland de yaptığı açıklamada, ABD´nin gümrük tarifeleri uygulamasına karşı oluşturdukları misilleme listesinin yeni eklemelerle uzatılabileceğini söyledi. Freeland, Kanada Ulusal Günü olan 1 Temmuz´da yürürlüğe girecek 16,6 milyar dolarlık önlemler listesini 15 Haziran´da tamamlamayı planladıkları istişareler sonunda son halini vereceklerini kaydederek, bunun için tüm sektörlerin temsilcileri ile görüşerek fikir aldıklarını ifade etti.

Kanada 1 Haziran´da yürürlüğe girecek uygulamayla başta Amerikan demir-çelik ürünlerine yüzde 25 ve alüminyum ürünlerine de yüzde 10 tarife uygulayacak. Kanada´nın misilleme listesinde, sabundan tuvalet kağıdına, viskiden uyku tulumuna, çikolatadan hazır gıda ve giyime kadar yüzlerce ürün bulunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —