Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kader seçiminde Kürtler

Doç. Dr. Vahap Coşkun Independent Türkçe için yazdı

Kader seçiminde Kürtler

31 Mart´tan sonra Türkiye´de 2014´ten beri süren seçim maratonunun nihayet bittiği ve ülkenin önünde dört yıllık seçimsiz bir dönemin olduğu konuşuluyordu. İktidar da muhalefet de kısa bir vadede seçime gidilmemesi konusunda mutabık görünüyordu. Zira seçim baskısından bir süre uzak kalınması, hem muhalefetin hem de iktidarın nefes almasını sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriliyordu. 


Ne var ki Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 6 Mayıs´ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptaline ve yenilenecek seçimlerin 23 Haziran´da yapılmasına karar verdi. YSK´nın geçmişteki içtihatlarına ters düşen ve kurulun Türkiye demokrasi tarihindeki parlak siciline leke düşüren bu kararı, Türkiye´yi yeniden seçim atmosferine soktu. 

Her ne kadar sandık sadece İstanbul´da kurulacak ve yalnızca Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecek olsa da, 23 Haziran seçiminin manası büyük. Zira herkes, sandıktan çıkacak neticenin bir tek İstanbul´la sınırlı kalmayacağını biliyor. Oluşacak tabloya göre İstanbul seçimi, yakın gelecekte Türkiye´nin siyasetini şekillendirme potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla 23 Haziran giderek bir kader seçimi niteliğine bürünüyor. Dünyanın gösterdiği aşırı ilgi de bunu teyit ediyor. 

?Kürtler bizi sattı? 

Böylesine değer taşıyan bir seçimde Kürtlerin duracağı yerin önemi, izahtan vareste olsa gerek. Çünkü İstanbul´da hatırı sayılır bir Kürt seçmen bulunuyor. 31 Mart´ta Kürt seçmenlerin kahir ekseriyeti, Cumhur İttifakı´na karşı Millet İttifakı´nı desteklemişti. Bunun bir sonucu olarak da, nüfusun ağırlığını taşıyan ve ekonominin can damarını oluşturan büyük şehirlerde yerel iktidar, muhalefetin eline geçmişti. 23 Haziran´da Kürtlerin takınacağı tavır, bu bağlamda, seçimin sonucunun tayinde en mühim faktörlerden birini oluşturuyor.

Tam da YSK´nın seçimi iptal ettiği günde, Öcalan´ın sekiz yıllık aradan sonra avukatlarıyla bir görüşme yaptığının duyurulması, Kürtlerin bu seçimdeki olası tercihlerine ilişkin çok sayıda senaryonun piyasaya sürülmesine neden oldu. Görüşmenin ardından Öcalan´ın kaleme aldığı ve avukatları aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunulan bir sayfalık metinde seçime dair tek bir kelime yoktu. Yine de bu görüşme seçimle irtibatlandırıldı. Birçok kesim, PKK´nın AK Parti ile anlaştığını ve 23 Haziran´da Kürtlerin oylarını AK Parti´ye kaydıracağını dile getirdi. Sosyal medya, Kürtlerin muhalefeti sattığı iddiasıyla çalkalandı. 

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: Kader seçiminde Kürtler

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz