Tarih: 16.07.2018 08:39

İSRİAL MAHKEMESİNDEN TİKA ÇALIŞANI MURTECA´YA 9 YIL HAPİS

Facebook Twitter Linked-in

 İsrail mahkemesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Gazze Şeridi´ndeki çalışanı Filistin uyruklu Muhammed Murteca´ya Hamas´ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına üyelik ve Hamas unsurlarına mali kaynak aktarma suçlamalarından 9 yıl hapis cezası verdi.

Murteca´nın avukatı Halid Zabarka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail´in güneyindeki Biru´s-Seba kentinde bulunan Merkezi Mahkeme´de görülen duruşmada, İzzeddin el-Kassam Tugaylarına üyelik ve Hamas unsurlarına mali kaynak aktarma gibi 6 suçlama nedeniyle müvekkilinin 9 yıl hapis cezası çarptırıldığını söyledi.

Zabarka, Murtecaya verilen hapis cezasının siyasi bir karar olduğunu belirterek, "İsrail, Gazze Şeridi´ndeki insani yardım kuruluşlarını hedef alıyor. Kuşatma altında bulunan Gazzelilerin işgal ile mücadele azmini kırmayı hedefleyen İsrail, insani yardımlarla ayakta durmaya çalışan Filistinlilere yapılan bu yardımları durdurmaya çalışıyor." dedi.

İsrail´in hukuki makamları Gazze´deki insani yardımı durdurmak için kullandığını vurgulayan Zabarka, İsrail mahkemesinin, işkence ve baskıyla alınan ifadelere dayanarak Murteca´yı mahkum ettiğine dikkati çekti.

Zabarka, İsrail´in insani yardımı terörle eşdeğer tuttuğunu ve Murteca ile de bu bağlamda muamele edildiğini ifade ederek, "Gazze Şeridi 2007´den bu yana kuşatma altında. İsrail, bu ağır ve boğucu kuşatmaya rağmen Filistin halkına diz çöktüremedi. İşte şimdi bu yöndeki çabalarıyla Filistin halkına diz çöktürmek istiyor." diye konuştu.

"İsrail Türkiye´nin insani yardımlarını hedef alıyor"

İsrail´in çok açık bir şekilde Türkiye´nin insani yardım faaliyetlerini hedef aldığını ve Murteca üzerinden Türkiye´ye dolaylı mesaj verdiğine dikkati çeken Zabarka, şunları söyledi:

"İsrail çok açık bir şekilde Türkiye´nin Gazze ve Filistin´deki faaliyetlerini hedef alıyor ve Murteca üzerinden Türkiye´ye mesaj veriyor. İsrail, insani yardıma karşı mücadele ile beraber Türkiye´nin rolünü de hedef alıyor. Türkiye´nin dünyadaki tüm mazlumlara ve Gazze halkına da verdiği insani desteği terör ile ilişkilendirmeye çalışıyor."

Zabarka, Murteca´nın mahkemede hazır bulunduğunu belirterek, 9 yıllık hapis cezasının, tutukluluk süresinin de göz önünde bulundurularak verildiğini kaydetti.

Murteca 12 Şubat 2017´de tutuklanmıştı

TİKA´nın Gazze Şeridi´ndeki çalışanı Murteca, 12 Şubat 2017´de İsrail güçleri tarafından gözaltına alınmış, 37 gün süren gözaltı halinin ardından 21 Mart 2017´de çıkarıldığı mahkemece tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Murteca, 12 Şubat 2017´den bu yana İsrail´in güneyindeki Nafha Hapishanesi´nde tutuluyor.

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet, Murteca´nın insani krizle pençeleşen Gazze´deki yardım faaliyetlerine, "teröre destek" suçlaması getirmişti.

Şin-Bet yaptığı yazılı açıklamada, Murteca´yı, TİKA´nın dünyanın en büyük insani dramlarından birinin yaşandığı Gazze Şeridi´ne yaptığı insani yardımları "askeri hedefler için kullanılmak üzere İzzeddin el-Kassam Tugayları üyelerine ve ailelerine dağıtmakla" suçlamıştı.

Evli ve 4 çocuk babası Murteca, 2012´den bu yana Gazze´de TİKA için çalışıyor.

İsrail´in yardım kuruluşlarına baskısı sürüyor

İsrail 2006´dan beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi´nde, insani yardım faaliyetleri yürüten uluslararası kurum ve kuruluşlara, "Hamas´a yardım ettikleri" gerekçesi ile baskı yapıyor.

İsrail makamları geçen ağustos ayında, Birleşmiş Milletler´in Gazze´deki Filistinli çalışanı Vahid Abdullah el-Burş´u da "Hamas´a yardım ettiği" iddiasıyla gözaltına alarak yargılamıştı.

Bu baskılardan, İsrailli sivil toplum kuruluşları da payını alıyor. İşgal altındaki Batı Şeria´da işlenen askeri ihlalleri kayıt altına alan İsrailli insan hakları örgütü B´tselem, "vatana ihanet" suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.

İsrail ayrıca çıkardığı bir kanunla, "İsrail´in veya işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin boykot edilmesi" çağrısında bulunan aktivistlerin ülkeye girişini yasaklamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —