Tarih: 10.07.2019 16:00

İran ve Fransa nükleer anlaşmayı görüştü

Facebook Twitter Linked-in

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, nükleer anlaşmayı tek taraflı sürdürmeyeceklerini ve anlaşmadaki taahhütlerin kademeli azaltılması kararının İran´ın "değişmez stratejisi" olduğunu söyledi.

İran resmi ajansı IRNA´nın haberine göre, Şemhani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un üst düzey danışmanı Emmanuel Bonne, başkent Tahran´da nükleer anlaşmayı görüştü.

ABD´nin anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden sonra İran´ın bir yılı aşkın süredir anlaşmayı tek başına sürdürdüğünü ve Avrupa´nın bu süreyi değerlendiremediğini ifade eden Şemhani, "İran´ın kesin kararı, diğer tarafların nükleer anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirdiği ölçüde taahhütlerini yerine getirmektir. Anlaşmayı tek taraflı sürdürme dönemi sona erdi." dedi. 

Talepleri karşılanıncaya kadar nükleer anlaşmadaki taahhütlerin kademeli azaltılmasının İran´ın "değişmez stratejisi" olacağını belirten Şemhani, bununla ilgili adımların anlaşmanın 26 ve 36´ncı maddelerine dayanarak atıldığını ifade etti. 

Avrupa ülkelerinin ABD´nin tek taraflı siyasetine karşı etkisizliğini eleştiren Şemhani, "ABD, Avrupa´nın bağımsızlığını da rehin almış durumda. Avrupa Birliği ülkeleri, bağımsızlıklarını korumak için ABD´nin tek taraflı politikalarına karşı durmalıdır. " değerlendirmesinde bulundu. 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron´un Danışmanı Bonne ise Tahran ile Washington arasında ara bulucu rolüyle ya da ABD´nin mesajını taşımak için Tahran´a gelmediğini belirtti.

Macron´un nükleer anlaşmayı korumak ve gerginliği azaltmak için çalıştığını aktaran Bonne, "Emmanuel Macron, ABD´nin İran´a karşı ekonomik savaşında ateşkes sağlayabilmek için ortak girişimlerde bulunuyor ve bu girişimlerin artan gerilimleri azaltacağına inanıyor." ifadelerini kullandı.

- İran Avrupa ile petrol ticaretini sürdürmek istiyor

ABD yönetimi, geçen yıl mayıs ayında 2015´te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek, İran´a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı.

İran da 8 Mayıs 2019´da anlaşmanın taraflarına çıkarlarının korunması çağrısında bulunmuş aksi takdirde anlaşmadaki taahhütlerini sınırlandıracağını açıklamıştı. Tahran yönetimi, kısa süre önce de anlaşmada belirtilen uranyum zenginleştirme oranını aştığını duyurmuştu. 

Washington´un anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaşmada tutmak isteyen Almanya, İngiltere ve Fransa, İran´la ticareti kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD´nin yaptırımlarından korumak için ocak ayında INSTEX adında özel bir ödeme mekanizması kurmuştu. İlaç ve gıda ticaretini kapsayan INSTEX´te ilk işlem iki hafta önce yapılmıştı. İran, ödeme mekanizmasının petrol ticaretini de kapsamasını istiyor. 

Kaynak: Medya




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —