serbestiyet.com'dan Hilal Köylü'nün, “konu ile ilgili” haberi…
Cumhur İttifakı ortağı AK Parti ile MHP infaz düzenlemesi için hazırladıkları taslak metni mecliste temsil edilen tüm siyasi parti yönetimleriyle gözden geçirip taslak metin üzerinde değişikliklere gidecek.
Değişiklik yapılmış metin kanun teklifine dönüştürülerek AK Parti tarafından TBMM Başkanlığı’na bayramdan önce sunulacak.
TBMM Başkanlığı’na bayramdan önce kanun teklifinin sunulacak olması teklifin hemen yasalaşıp, yürürlüğe gireceği anlamına gelmiyor.
Meclis, Kurban Bayramı için 5 Haziran’da tatile girecek. Kanun teklifinin bayram tatilinden sonra meclis gündemine alındıktan sonra yasalaşması bekleniyor.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, infaz düzenlemesine ilişkin tüm partilerin görüşlerini, taleplerini almak için parti yöneticileriyle görüşmeye başladı.
Güler ilk görüşmeyi DEM Parti ile yaptı. Ancak görüşme öncesinde Abdullah Güler’in infaz düzenlemesinin mimarı olarak bilinen MHP’li hukukçu kurmay Feti Yıldız’la biraraya gelmesi, taslak metin üzerinde değerlendirmelerde bulunması dikkat çekti.
AK Parti infaz düzenlemesinin çok geniş kapsamlı olması gerektiğine dönük beklentilerin karşılanmasının mümkün olmadığını savunurken, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı infaz düzenlemesiyle ilgili çok daha net ve toplumdaki beklentiye uygun bir çerçeve çiziyor.
İktidar tarafında infaz düzenlemesinin KHK mağdurlarını da kapsayabileceğiyle ilgili değerlendirmeler de yapılıyor. Ancak bununla ilgili henüz bir tarih belli değil.
MHP’li Feti Yıldız’dan “infazda eşitlik” vurgusu
Feti Yıldız, bu çerçeveyi Serbestiyet’e şöyle özetledi:
“TBMM öncelikle insan onurunu merkeze alan hâkim, savcı, avukat gibi uygulayıcıların yanında hükümlülerin de anlayabileceği karmaşık olmayan, sade, cezanın ıslah edici fonksiyonlarını gözeten, infaz eşitliğini ve adaletini sağlayacak, cezasızlık algısına sebep olmayacak, sık sık değiştirmeye ihtiyaç duyulmayacak bir infaz kanunu yapmalıdır.”
Feti Yıldız, TBMM’nin infaz düzenlemesinin ardından yeni anayasa çalışmalarının başlayacağının da işaretini verdi:
“Yeni anayasa hukuki bir reformla birlikte Türkiye’nin geleceğini şekillendirecektir. Türkiye’nin milli kimliğini, coğrafi bütünlüğünü ve siyasi birliğini her yönüyle koruyacak güçlü bir yeni anayasa şarttır.”