Tarih: 04.12.2018 22:56

´INF Anlaşması´nı korumak artık Rusya´ya düşüyor´

Facebook Twitter Linked-in

NATO üyesi 29 ülkenin dışişleri bakanları, "Rusya´yı, yeniden ve ivedilikle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´na (INF) tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya´ya düşmektedir." açıklaması yaptı.

Brüksel´de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı´nın ardından Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´na ilişkin ortak yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamada, INF Anlaşması´nın 30 yıldır NATO´nun güvenliğini sağlamaya önemli katkılar sağladığı vurgulanarak, müttefiklerin, Rusya´nın geliştirdiği yeni füze sistemiyle anlaşmayı ihlal ve Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini tehdit ettiği sonucuna vardığı bildirildi. 

ABD´nin, Rusya´nın INF Anlaşması´nı ihlal ettiği yönündeki bulgularının desteklendiği ifade edilen açıklamada, müttefiklerin, Rusya´ya endişelerini birçok kez dile getirdiği ancak Moskova yönetiminin bu endişelere "inkar ve gizleme" politikasıyla cevap verdiği kaydedildi.

"INF´yi korumak artık Rusya´ya düşüyor"

Açıklamada, Rusya´nın orta menzilli füzelerinin yakından takip edileceği belirtilirken, "Rusya´yı yeniden ve ivedilikle Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması´na tam ve kanıtlanabilir şekilde uymaya çağırıyoruz. Bu anlaşmayı korumak artık Rusya´ya düşmektedir." ifadeleri kullanıldı.

ABD´nin INF Anlaşması´na "tam olarak uyduğunun" altı çizilen açıklamada, ABD´nin anlaşmaya uyarken Rusya´nın ihlal etmesinin "sürdürülebilir" bir durum olmadığı belirtildi. 

"Rusya´nın anlaşmayı ihlali Avro-Atlantik bölgesinin güvenlik altyapısını zayıflatmaya yönelik genel davranışının bir parçasıdır." değerlendirmesine yer verilen açıklamada, NATO müttefiklerinin bölgenin güvenliğini koruma konusunda kararlı olduğu vurgulandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —