PKK’nın fesih kongresi kararında geçen “kaynağını Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasasından alan Kürt inkâr ve imha siyaseti” ifadesi tartışmalara neden oldu.
Açıklamanın yapılmasının ardından televizyon yayınlarına konuk olan veya sosyal medya hesaplarından değerlendirme yapan birçok siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve emekli asker, PKK’nın açıklamasındaki Lozan vurgusunun bir plan dahilinde yapılmış olabileceği yorumları yaptı.
Kimileri PKK’nın Lozan vurgusuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus devlet yapısı ve anayasası”nı benimsemediği tespitini yaparak fesih kararı metninin devlet tarafından kabul edilmemesi gerektiğini önerdi. Kimileri ise PKK’nın bu vurgusunun, Türkiye aleyhinde uluslararası bir soykırım davasına hazırlanan bir plan olabileceğini iddia etti.
PKK’nın fesih metnindeki Lozan ifadelerine gelen tepkiler:
“Reddedilmesi gereken dayatma”
Sözcü yazarı Uğur Dündar:
“PKK’nın kendisini feshedip silâh bıraktığını açıklaması başarıdır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan’ı reddeden, terör örgütü PKK’ya karşı verilen mücadeleyi Türk-Kürt savaşı olarak tanımlayan ve ‘Kürt Soykırımı’ndan söz eden PKK fesih açıklaması “Terörsüz Türkiye” hedefinin çok ötesinde ağır ve kabul edilemez ifadeler içermektedir. Bunlar Sevr özlemiyle kaleme alınmış, reddedilmesi gereken dayatmalardır.”
Yılmaz Özdil: “Güya kendini feshediyor ama Lozan’ı, Cumhuriyet’i, ulus devleti reddediyor”
Sözcü yazarı Yılmaz Özdil:
“Güya kendini feshediyor ama Lozan’ı, Cumhuriyet’i, ulus devleti reddediyor. PKK adıyla yürütülen çalışmalar sonlandırıldı diyor. PKK adı kullanılmayan faaliyetler ne olacak? PKK adı artı yok. ‘Biz yokuz’ denmiyor. ‘Biz buradayız’ diyor. ‘Biz artık Türkiye’de terör yaratmayacağız ama siz de iktidar ve ana muhalefet olarak TBMM’de gereğini yapacaksınız’ deniyor. ‘Hem anayasada hem fiiliyatta Türkiye’nin doğu ve güneydoğusunda Kürdistan’ı tanıyacaksınız’ diyorlar. Gayet açık.”
“Statüsüz bırakıldıklarını ima ederek uluslararası kamuoyuna ‘haklılık’ zemini yaratılmak isteniyor”
Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel:
“Bu bir tasfiye değil, yeni pozisyonlanma hamlesidir. Lozan Antlaşması üzerinden statüsüz bırakıldıklarını ima ederek uluslararası kamuoyuna ‘haklılık’ zemini yaratılmak isteniyor. PKK kendini 40 Bin kişinin katili silahlı bir terör örgütü değil, ‘tarihsel ve hukuki temeli olan bir yapı’ gibi göstermeye çalışıyor.”
“Emperyalistlerin maşası alçak örgüt planı ilan etti”
İYİ Parti milletvekili Turhan Çömez:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu bir türlü hazmedemeyen emperyalistlerin maşası alçak örgüt planı ilan etti; ‘Biz Lozan’a karşı bir hareket olarak sahneye çıktık!’”
“Muhtemelen önce Sevr yazıldı sonra silindi, Türkiye Cumhuriyeti bu bildiriyi reddetmeli”
Emekli general Naim Babüroğlu, konuk olduğu Sözcü TV yayınında şunları söyledi:
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu bildiriyi en kısa sürede yok hükmünde saymazsa devlet özelliğini kaybetmiş demektir. Neden? Lozan’ı reddediyor, Cumhuriyet’i reddediyor. Muhtemelen önce Sevr yazılmıştır, bazı nedenlerle Sevr’i silmişlerdir.”
Babüroğlu, X hesabından paylaştığı mesajda da şu ifadelere yer verdi:
“Lozan’ı reddediyor, yani Cumhuriyeti reddediyor, yani Atatürk’ün ulus, üniter devlet yapısı reddediliyor. Türkiye Cumhuriyeti bu ifadeleri reddetmeli.”
“Ulus devlet yapılanması tartışmaya açıldı”
Ankara Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Barış Övgün:
“Lozan Barış Antlaşması’na dönük suçlamalar çok ağır. Lozan Barış Antlaşması’nı tartışmaya açıyorsanız aslında bu Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ulus devlet yapılanmasını da tartışmaya açtınız demektir.”
Lozan ifadeleriyle ilgili başka tepkiler de şöyle:
İYİ Parti’den Lozan Parkı’nda grup toplantısı
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir. Terör örgütüne Lozan’ın hangi maddesini delme sözü verdiniz de ‘’Lozan’a karşı başardık’ demektedirler?” mesajını paylaştı.
İYİ Parti tepki olarak yarın (14 Mayıs) yapılacak olan bu haftaki TBMM grup toplantısını Lozan Parkı’nda toplanacağını açıkladı.
İmamoğlu’nun fesih kararını olumlu bulmasına Saraçhane gençliğinden tepki: “Artık Kürtler çıksın senin için sokağa”
Fesih kararıyla ilgili tepkilere neden olan bir başka konu ise İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nun açıklaması oldu.
İmamoğlu’nun PKK’nın fesih kararını olumlu değerlendiren açıklaması, bazı destekçilerinin tepkisini çekti.
İmamoğlu’nun tutukluluğunu protesto için Saraçhane eylemlerine katılan ve polis müdahalesine maruz kaldığını söyleyen hesaplardan düş kırıklığı mesajları paylaşıldı.
Tepki gösteren bazı hesaplar da İmamoğlu’nun X hesabının erişime engellenmesini protesto için profil resmini İmamoğlu fotoğrafı yapan hesaplar. Tepki gösterenler arasında tanınmış isimler de var.
Sosyal medyadaki İmamoğlu’na tepki mesajlarından öne çıkanlar:
İmamoğlu fotoğraflı hesaplardan da tepki var
2. Sinan Oğan vakası
- Kaynak: serbestiyet.com