Tarih: 02.11.2018 15:38

?İNGİLTERE FİLİSTİN HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİ´

Facebook Twitter Linked-in

02.11.2018 Cuma

Hamas´tan yapılan yazılı açıklamada, "İngiltere, kültürel ve tarihi varlığı bulunan bir halka karşı tarihi bir katliam işledi. İngiltere´nin, tarihi Filistin topraklarından zorla göç ettirilen mültecileri vatanlarına geri döndürüp zararlarını tazmin edecek, özgürlük ve bağımsızlık haklarını savunacak somut adımlarla Filistin halkından özür dilemesi gerekir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İngiltere´nin hak sahiplerine haklarını iade ederek hatasını düzeltmekle sorumlu olduğuna işaret edildi.

İsrail´in varlığının "geçersiz" olduğunu vurgulayan Hamas, İsrail´i hiçbir gerekçe ya da koşul altında tanımanın da mümkün olmadığını bildirdi.

Filistin halkının değişmez tarihi haklarının pazarlık konusu edilemeyeceğinin altı çizilen açıklamada, İsrail´le ne tür olursa olsun hiçbir normalleşme çabasının kesinlikle kabul edilemeyeceği, bunun Filistin halkına karşı işlenmiş büyük bir suç olarak görüleceği belirtildi.

Balfour Deklarasyonu

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 2 Kasım 1917´de siyonist hareketin önemli isimlerinden Baron Walter Rothschild´e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir "vatan" kurulmasını vadediyordu.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen mektup, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —