Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu BBC Türkçe'ye konuştu: Parti yeni sürece nasıl bakıyor?

Yapıcıoğlu, parlamenter isteme dönüşe yeşil ışık yaktı, Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilemez oluşunu eleştirdi, "Biz Cumhuriyet'e karşı değiliz" dedi

HÜDA PAR lideri Yapıcıoğlu BBC Türkçe

Mahmut Hamsici, Zekeriya Yapıcıoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi…

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, yeni süreçle ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtladı.

Yeni süreç tartışmaları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın Meclis'te PKK'nın lağvedildiğini açıklamasını önermesiyle başlamıştı.

 Öcalan 27 Şubat'ta PKK'ya silahsızlanma çağrısı yapmıştı. Örgüt de 12 Mayıs'ta silah bırakma ve kendisini feshetme kararı aldı.

Yapıcıoğlu, yeni sürecin arka planında Öcalan ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) arasında uzun süren görüşmeler olduğunu iddia etti.

Bu sürecin başarı şansının öncekilere göre daha yüksek olduğunu savunan Yapıcıoğlu, kendilerinin de süreci desteklediğini söyledi.

PKK'nın silah bırakma açıklamasını da olumlu bulduklarını söyleyen Yapıcıoğlu, bununla birlikte "Yapılan açıklamalar ideolojik olarak halen bir bağnazlık ve saplantı içerisinde olduklarını da ortaya koyuyor" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partililerle (AKP) sürece dair görüştüklerini söyleyen Yapıcıoğlu, "Bu süreci asıl yürütenler detaylarıyla oturup konuşmuşlar, planlarını yapmışlar gibi bir görüntü var" diye konuştu.

HÜDA PAR lideri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) kendilerine görüşme talebi gelmediğini belirtti.

Kürt Sorunu'nun silahsızlanma ile tamamen çözülmüş olmayacağı görüşünü savunan Yapıcıoğlu, yeni anayasanın önemli bir ihtiyaç olduğunu belirtti.

Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilemeyeceğine dair dördüncü maddeye yönelik eleştirilerini sürdüren Yapıcıoğlu, bu maddeyi savunanları "Kenanistken, 'Biz Kemalistiz' demeyin" sözleriyle eleştirdi.

Yapıcıoğlu, parlamenter sisteme dönüşün tartışılabileceğini de söyledi.

'Bu süreci asıl yürütenler detaylarıyla oturup konuşmuşlar gibi bir görüntü var'

HÜDA PAR, 2023'teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdi.

Genel seçimde ise HÜDA PAR'dan 4 aday AKP listelerinden milletvekili seçildi.

Seçim döneminde parti, Hizbullah örgütüyle ilişkisi olduğu iddiaları üzerinden gündeme geldi. Parti yetkilileri iddiaları reddetti.

Türkiye'nin farklı kentlerinde örgütlenmesi olmakla birlikte HÜDA PAR'ın asıl etkili kentler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde.

Ankara'nın Pursaklar ilçesindeki partinin yeni genel merkezinde BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Yapıcıoğlu, yeni süreci olumlu bulduklarını söylüyor.

"AK Parti ile görüştük, görüşüyoruz, bundan sonra da görüşeceğiz. MHP ile doğrudan bir temasımız olmadı " diyen Yapıcıoğlu, sürece dair görüşlerini şöyle aktarıyor:

"Bu süreç aslında Abdullah Öcalan ile MİT arasında uzun bir süre görüşmelerle yürüdü. İmralı'ya gidip Öcalan ile görüşüp gelen heyet üyeleri dahi bazı ayrıntılara henüz vakıf değiller.

"AK Parti içerisinde de sınırlı sayıda kişinin bu konunun detaylarını bildiğini düşünüyorum. Yaptığımız görüşmelerden benim yaptığım çıkarım bu. Bu süreci asıl yürütenler detaylarıyla oturup konuşmuşlar, planlarını yapmışlar gibi bir görüntü var."

'Bu sürecin başarı şansı daha yüksek'

Yapıcıoğlu bu süreçte başarı şansının geçmiş çözüm süreçlerine kıyasla daha fazla savunuyor.

Bunu da temel olarak üç nedene bağlıyor:

"Bir kere uluslararası konjonktür daha uygun. Önceki süreçte sürecin önünde ciddi bir direnç ortaya koyan CHP ve MHP o pozisyonda değiller. Bir de o dönemde süreci zehirleyecek ya da sekteye uğratacak, devletin içerisindeki bazı derin yapılar eski güçlerinde değiller."

Yapıcıoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Meclis'te Komisyon kurulması" önerisini de olumlu bulduklarını söylüyor.

'DEM Parti'den görüşme talebi gelmedi'

DEM Parti, sürecinden başından bu yana çeşitli siyasi partilerle görüşüyor.

Sorduğumuz soru üzerine Yapıcıoğlu, kendilerine böyle bir görüşme talebi gelmediğini söyledi.

Talep olursa nasıl yaklaşacağına dair ise "Şimdiye kadar kimseyi kapımızdan kovmadık" dedi.

HÜDA PAR yetkilileri, tedavi sürecindeyken eski TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için hastane ziyaretinde bulundu, Önder'in hayatını kaybetmesi sonrası da Meclis'teki taziye programlarına katıldı.

Yapıcıoğlu, kurumsal ziyaret dışında DEM Partililer ile diyaloglarının olduğunu aktarıyor:

"Farklı zamanlarda bazı yetkililerle karşılaştığımızda bazen sorunları konuşuyoruz. Mesela 6 Şubat depreminin yıldönümünde Hatay'daydım. DEM Parti Eş Başkanlarından Tülay Hanım (Hatimoğulları) da biliyorsunuz Hataylı.

“Dönüşte uçakta beraber yan yana oturduk. Şahıslarla oturup konuştuğumuzda bir sıkıntı yok. Fakat kurumsal olarak muhtemelen bir sıkıntı var.”

 

'Türk solunun devrim fantezilerine on binlerce Kürt genci kurban edildi'

PKK, 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamayla silahlı mücadeleyi sonlandırdığını açıkladı.

Örgütün bu açıklamasını sorduğumuz Yapıcıoğlu, bunu olumlu bulduklarını belirtip ekliyor: "Bu pratiğe dökülür mü? Bunu göreceğiz, izliyoruz."

Yapıcıoğlu PKK yetkililerinin açıklamaları üzerinden şu yorumu da ekliyor:

"Tabii o yapılan açıklamalar ideolojik olarak halen bir bağnazlık ve saplantı içerisinde olduklarını da ortaya koyuyor. Marjinal Türk sorunun devrim fantezilerine on binlerce Kürt genci kurban edildi. Şimdi yapılan fesih açıklamasından yine belki gençlerin benzer bir hayalin peşinden koşturularak enerjilerinin tüketileceği gibi bir sonuç çıkarmak da mümkün."

Bu görüşü metinde sosyalizme yapılan atıflar nedeniyle mi dile getirdiğini sorduğumuzda "Evet" diyen Yapıcıoğlu, bunun uzun bir tartışma olduğunu belirtmekle birlikte şunları söylüyor:

“1998 yılında reel sosyalizm çöktü, bilimsel sosyalizm mükemmel bir sistemdi, biz onu uygulacağız diyen Abdullah Öcalan daha sonra bu sefer bilimsel sosyalizmi de aştı. Bu sefer demokratik sosyalizm dediler. Biz onların demokrasiden ne kastettiklerini biliyoruz. İdelojik olarak durdukları yerde oldukları gibi duruyorlar. O risk var. İdeolojik altyapılarını da gözden uzak tutmamak ve temkinli olmak lazım.”

 

Yeni anayasa vurgusu

Yapıcıoğlu, Kürt Sorunu'nun şiddetten ibaret olmadığını ve silahsızlanma olsa bile bunun sorunun çözümü anlamına gelmeyeceği kanısında.

Kürt Sorunu'na dair kabaca tariflerini sorduğumuzda şu cevabı veriyor Yapıcıoğlu:

"Kürt Sorunu, bin yılı aşkın bir süredir olan ama Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Cumhuriyet'in özellikle ilk yıllarında, tek parti döneminde çok ciddi bir şekilde zedelenen, hukuku oluşturulmadığı için tahakkuk edemeyen kardeşlik sorunudur. Biz bunu yeniden tesis edebiliriz."

 

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER