Tarih: 05.08.2019 10:44

Hindistan hükümetinden yeni Keşmir hamlesi!

Facebook Twitter Linked-in

Bölgenin iki nükleer gücü Pakistan ile Hindistan´ı karşı karşıya getiren Cammu Keşmirsorununu Hindistan hükümeti parlamentoya getirdi.

Hindistan parlamentosuna sunulan teklifte Cemmu Keşmir´in özel statüsünün kaldırılması hedefleniyor.

Pakistan ile Hindistan´ı çatışmaya götüren sorun: Keşmir

Keşmir´in Hindistan ile Pakistan arasında ciddi bir sorun olarak ortaya çıkması ise 72 yıl önce İngiltere´nin bölgeden çekilmesine dayanıyor.

İngiltere 1947´de Hindistan´dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir´i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90´ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947´de Pakistan´a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Yüzde 45´i Hindistan, yüzde 35´i Pakistan´ın kontrolünde

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan´ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947´de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999´da da savaş çıktı.

Keşmir´in yüzde 45´i Hindistan´ın, yüzde 35´i Pakistan´ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20´sine ise Çin hakim durumda. Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı.

Cammu Keşmir, halen Hindistan´da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir´e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Pakistan BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948´den itibaren aldığı kararlarla Keşmir´in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor. Türkiye de sorunun BMGK kararları çerçevesinde çözülmesini savunuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —