Hindistan Başbakanı Modi´den teröre sert karşılık sözü

Hindistan Başbakanı Modi, teröre sert şekilde karşılık vermeye devam edeceklerini söyledi.

Hindistan Başbakanı Modi´den teröre sert karşılık sözü

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, teröre sert bir şekilde karşılık vermeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Tamil Nadu eyaletinde halka yaptığı konuşmada, Başbakan Modi, Hindistan silahlı kuvvetlerinin Keşmir´deki saldırılara verdiği sert karşılıkların ülkedeki terör gruplarının etkisini azalttığını kaydetti.

Modi, terör eylemlerini önlemek için çabalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947´de Hindistan´dan çekilirken prenslik şeklinde yönetilen Keşmir´i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90´ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947´de Pakistan´a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan´ın bölgeye asker göndermesi üzerine de taraflar 1947´de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999´da da savaş çıktı.

Keşmir´in yüzde 45´i Hindistan´ın, yüzde 35´i Pakistan´ın kontrolünde bulunuyor. Bölgenin yüzde 20´sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan´da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet özelliği taşıyor. Pakistan ise kontrolü altındaki Keşmir´e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" adıyla iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1948´den itibaren aldığı kararlarla Keşmir´in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan ise BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.

Hindistan-Pakistan gerilimi

Hindistan ile Pakistan arasındaki son gerilim, Keşmir´in Hindistan idaresindeki kısmında 14 Şubat´ta polis teşkilatına bağlı milis gücüne yapılan ve 44 kişinin öldüğü bombalı saldırıyla başlamıştı.

Yeni Delhi yönetimi, Pakistan´ı saldırıyı düzenleyen teröristleri kollamakla suçlamıştı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetmişti.

Hindistan, 26 Şubat´ta Keşmir Kontrol Hattı´nın Pakistan tarafında bulunan terör örgütü hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini duyurmuştu.

Pakistan da hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan´a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü bildirmişti.

Hindistan, Pakistan´a ait bir savaş uçağını düşürdüğünü açıklarken, İslamabad yönetimi bunu doğrulamamıştı.

Pakistan hükümeti ve ordusu, gerilimin tırmanmasını istemediklerini vurgulamıştı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise Pakistan´ı ülkesini istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçlamıştı.

Türkiye, Avrupa Birliği, Almanya, İngiltere, Çin ve Rusya, taraflara itidal telkin etmişti.