HAFTER: BİNGAZİ´Yİ ALMAMIZA BAE, ÜRDÜN VE MISIR YARDIM ETTİ

Libya´nın doğusundaki askeri güçlerin komutanı Hafter, Bingazi´yi ele geçirmelerinde kendilerine yardım eden ülkeleri sıraladı.

HAFTER: BİNGAZİ´Yİ ALMAMIZA BAE, ÜRDÜN VE MISIR YARDIM ETTİ

Libya´nın doğusunda faaliyet gösteren "Libya Ulusal Ordusu"nun komutanı Halife Hafter, Bingazi´yi ele geçirmelerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Mısır ve Cezayir´in yardımcı olduğunu açıkladı.

2017 yılının Temmuz ayında Hafter´e bağlı güçler, Libya´nın en büyük ikinci şehri olan Bingazi´yi üç yıl süren çatışmaların ardından ele geçirmişti. Çatışmalarda aralarında çok sayıda sivilin de bulunduğu binlerce kişi ölmüş, şehir de ciddi ölçüde tahrip olmuştu.

Fransa´nın da destek verdiği saldırılarda şehir, Bingazi Devrimciler Şura Konseyi´nden ele geçirilmişti.

BAE, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır´ın desteğini alan Hafter Libya´nın doğusunda hakimiyet sahibi. Halife Hafter´in Rusya ve Fransa ile de yakın ilişkileri mevcut. Yaklaşık 20 yıl Amerika´da yaşayan Hafter´in ABD ile de önemli bağlantılarının olduğu ifade ediliyor.

Hafter güçlerinin içinde paralı askerlerin de büyük bir varlığı mevcut. Bu güçler ülkenin doğusunda insan hakları ihlallerine imza atmakla suçlanıyor.