Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

FRANSA´DAN ABD´NİN UNRWA KARARINA TEPKİ

Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Fransa, ABD´nin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı´na sağladığı mali desteği durdurma kararından derin esef duyuyor" ifadesi kullanıldı.

FRANSA´DAN ABD´NİN UNRWA KARARINA TEPKİ

03. 09. 2018 Pazartesi

Fransa, ABD´nin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı´na (UNRWA) yardımları durdurma kararının esef verici olduğunu bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD yönetiminin kararı eleştirildi.

Açıklamada, "Fransa, ABD´nin UNRWA´ya sağladığı mali desteği durdurma kararından derin esef duyuyor." ifadeleri kullanılarak, 5 milyondan fazla Filistinli mültecinin faydalandığı bu yardımların, yerel ve bölgesel istikrar için önemi ve UNRWA´ya duyulan bağlılığın altı çizildi.

Filistinli mültecilerin durumu ve topraklarına geri dönüşlerinin ancak taraflar arasında nihai müzakerelerde ele alınabileceği belirtilen açıklamada ayrıca UNRWA´nın faaliyetlerini sürdürmesi için uluslararası toplumun seferber olması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, Fransa´nın UNRWA´ya mali katkısının bu yıl artırıldığına dikkati çekilerek, başta eğitime yönelik faaliyetler olmak üzere, kurumun harcamaları için yeni mali kaynak arayışlarının değerlendirildiği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 30 Ağustos´ta yaptığı açıklamada, ABD´nin UNRWA´ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirmişti.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, Filistin yönetiminin bu kararı, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi´ne (BMGK) taşımayı planladığını belirtmişti.

Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf el-Mahmud da ABD´nin UNRWA kararını kınayarak, bunun kabul edilemez olduğunu, ABD politikasının "Filistin´e karşı işlenmiş bir hata olduğunu" söylemişti.

Mahmud, tüm ülkelere ABD´nin İsrail´e hizmet eden ve Filistin davasına düşmanlık eden kaos politikası kapsamındaki adımlarına karşı aktif bir şekilde harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

UNRWA, BM Genel Kurulunca 1949´da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze´deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu. Halihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor. BM Genel Kurulunun 1948´de aldığı 194 sayılı karar, Filistinli mültecilerden evlerine geri dönmek isteyenlere izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenlere de toprakları için tazminat ödenmesini öngörüyor.



Anahtar Kelimeler: FRANSA UNRWA KARARINA TEPKİ

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER