ESED REJİMİ SOÇİ MUTABAKATINI İHLAL ETMEYE DEVAM EDİYOR

Suriye´deki Beşşar Esed rejimi ve destekçisi yabancı terörist gruplar, ateşkesin korunması için varılan mutabakata rağmen İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi´ne topçu atışlarına devam ediyor.

ESED REJİMİ SOÇİ MUTABAKATINI İHLAL ETMEYE DEVAM EDİYOR

24.10.2018 Çarşamba

Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplar, Lazkiye ilinin kırsalı, İdlib´in güneyi, Halep´in batısı ve Hama´nın kuzeyi ile batısındaki köylere yönelik topçu saldırılarını düşük yoğunlukta sürdürüyor.

Esed rejimi, Lazkiye´nin Kürt dağı, Hama´nın Sermanin, Latamne, İdlib´in Bıdama ilçesi ve Naciyye, Halep´in batısındaki Raşidin, Kefer Hamra, Mansura bölgelerine zaman zaman topçu atışları düzenliyor.

İdlib, Suriye iç savaşında en yoğun çatışmaların yaşandığı yerlerden biri olduğu için, 4-5 Mayıs´taki Astana toplantısında Türkiye, Rusya ve İran tarafından "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim güçleri, 4 milyon sivilin barındığı İdlib´e saldırılarını sürdürdü. Son dönemde rejim güçlerinin İdlib´i ele geçirmek üzere yığınak yapması, uluslararası camia nezdinde endişe uyandırdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Eylül´de Soçi´de İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi´ndeki ateşkesin korunması ve sağlamlaştırılması için ek önlemler üzerinde anlaşmıştı.

Mutabakat, İdlib´de sivillere güven ve umut aşıladı. Şimdiye kadar 80 binin üzerinde sivil evine geri döndü.