Enerji uzmanları 'doğal gaz müjdesi'ni yorumladı: Bulgudan öteye geçmiyor

Erdoğan'ın petrol ve doğal gaz arama çalışmalarından 'müjde'yle bahsetmesi AK Parti iktidarı döneminde daha önce duyurulan müjdeleri akıllara getirdi.

Enerji uzmanları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz'in Kuzey Sakarya Sahası'nda yer alan arama kuyusu Amasra-1'de devam eden petrol ve doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili olarak 'Zonguldak'ta bir müjde açıklayacağını' duyurdu.

Erdoğan'ın petrol ve doğal gaz arama çalışmalarından 'müjde'yle bahsetmesi AK Parti iktidarı döneminde daha önce duyurulan müjdeleri akıllara getirdi. Uzmanlar önceki yıllarda açıklanan birçok müjdenin sözde kaldığını hatırlatarak, "Müjde olsa seviniriz, rezerv de olsa seviniriz ancak şu an itibariyle açıklananlar bulgudan öteye geçmiyor" yorumunda bulundu.

DW'den Hiak Köylü'nün haberine göreErdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiğini 2020 yılının Ağustos ayında yine 'müjde' olarak duyurmuştu. O tarihte, Tuna-1 olarak adlandırılan Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gaz rezervinin 320 milyar metreküp olduğu açıklandı. Erdoğan, "Hedef 2023'te Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmak" derken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de 320 milyar metreküplük doğal gaz keşfiyle ithalatta ciddi azalma beklendiğini söyledi. Dönmez, "Doğal gazı vatandaşlarımızın çok daha ekonomik fiyatlarla kullanabileceği altyapıyı oluşturmuş oluyoruz" dedi.

 

"KEŞİFLER VE ZAMLAR BERABER Mİ İLERLEYECEK?"

Ancak 2021 yılının sadece ilk üç ayında doğal gaza yüzde 3 oranında zam yapıldı. 2020'de doğal gaza yıllık bazda yüzde 12 oranında zam yapılması da muhalefetin Meclis'te iktidara "Keşifler ve zamlar beraber mi ilerleyecek?" tepkisine neden oldu.

Erdoğan, Ekim 2020'de bir müjde daha açıkladı. Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulunduktan sonra konuşan Erdoğan, Karadeniz'deki Tuna-1 bölgesinde 85 milyar metreküp daha doğal gaz rezervi bulunduğunu duyurdu ve bulunan doğal gaz rezervinin 405 milyar metreküpe yükseldiğini belirtti. Erdoğan'ın 2020 yılında "Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdik” açıklamasıyla birlikte 'AK Parti, iktidara geldiği 2002'den beri müjdeler veriyor ancak sonuç alınmıyor' tartışması da alevlenmişti.

Devamı >>>