Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Irak'a gidiyor. Irak, 11 Kasım'da seçime gidecek. Bakan Fidan'ın ziyareti kapsamında üst düzey Iraklı yetkililerle bir araya gelmesi bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Irak'a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan'ın Irak ziyareti kapsamında, ikili ilişkiler ile güncel bölgesel gelişmeler ele alınacak.
Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Su Kaynakları Bakanı Avn Diyab Abdullah son olarak 10 Ekim'de Ankara'ya gelmişti. Fidan'ın yarınki Irak ziyareti Iraklı Bakanların Ankara ziyaretinden üç hafta sonra gerçekleşmiş olacak.
Öte yandan Irak, 11 Kasım'da önemli bir seçim için sandık başına gidecek.
Gündemde ne var?
Dışişleri Bakanı Fidan’ın Iraklı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, Türkiye-Irak ikili ilişkilerini ele alması bekleniyor. Fidan'ın ayrıca 11 Kasım'da yapılacak seçimlerin barışçıl bir ortamda yapılması konusundaki dileklerini iletmesi öngörülüyor. Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye’nin, doğal ortağı olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ne desteğini vurgulaması ve Irak makamlarının “Terörsüz Türkiye Süreci”ne verdikleri desteğin takdirle karşılandığını iletmesi de bekleniyor.
Bakan Fidan'ın ziyaretinde su konusu da gündemde olacak. Fidan, Türkiye’nin su alanında karşılaşılabilecek ortak sınamalar karşısında teknik ve bilimsel iş birliğine, ayrıca Irak’ta suyun sürdürülebilir kullanımını sağlayacak altyapı projelerine katkı sunmaya hazır olduğunu yinelemesi bekleniyor.
Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'nın geçen eylül ayında faaliyete geçmesiyle iki ülke arasında enerji iş birliği potansiyelinin gerçekleştirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapması beklenen Fidan, Türkiye’nin Irak’la yeni ve kapsamlı bir anlaşma imzalamaya hazır olduğunu belirtmesi öngörülüyor.
Iraklı yetkililer ve Bakan Fidan arasında gerçekleştirilecek görüşmelerde bölgesel gelişmeler de ele alınacak. Gazze'de ateşkes, Suriye'deki son gelişmeler ve Irak'ın Suriye’nin kuzeydoğusundaki kamp ve cezaevlerindeki vatandaşlarının durumu masada olacak.

