DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: WASHİNGTON İÇİN KARAR VERME ZAMANI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye sınırının birkaç kilometre ötesinde YPG kuvvetlerinin Suriye´de faaliyet göstermesinin savunulacak hiçbir tarafı yok. Washington için gerçek müttefikinin kim olduğuna karar verme zamanı." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: WASHİNGTON İÇİN KARAR VERME ZAMANI

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´nun New York Times (NYT) gazetesi editörüne hitaben "Suriye´de beliren felaket" başlığıyla kaleme aldığı açık mektup yayımlandı.

Bakan Çavuşoğlu, NYT´de 9 Eylül´de yer alan "Suriye´de korkunç final beliriyor" başlıklı haberin, Suriye´de Beşşar Esed rejimi tarafından muhaliflerin güçlü olduğu son bölgeye kanlı bir operasyon yapıldığına dikkati çekmesi bakımından haklı olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler´den (BM) bir yetkilinin, bu operasyonun binlerce insana gidecek hiçbir yer bırakmayacağı ve "21. yüzyılın en büyük can kaybına yol açacağı" öngörüsünde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ancak bu makale korkunç başka bir gelişmeyi atlıyor. Esed´in saldırılar yapan müttefikleri ABD tarafından destekleniyor. Son raporlar, Suriye´de faaliyet gösteren terör örgütü YPG´nin, ABD´lilerin ödediği vergilerle alınan silah ve yardımları aldığını, bu örgütün Esed ile ittifakını geliştirdiğini ve temmuz ayında (Esed ve YPG/PKK arasında) yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Esed´in İdlib´i muhaliflerden geri almasına yardım etmek için destek gönderdiğini gösteriyor."

"Esed ile YPG/PKK ittifakı artıyor"

Çavuşoğlu, Esed ile YPG/PKK arasındaki ittifakın, bu terör örgütünün öncülüğündeki SDG´nin yeniden kurulacak Suriye´de kendilerine bir yer bulmak için Esed rejimi ile yaptıkları görüşmelerden bu yana arttığına dikkati çekti.

"YPG, Türkiye´de 30 yıldan uzun süredir şiddet içeren bir terör kampanyası yürüten PKK´nın Suriye koludur." vurgusunu yapan Çavuşoğlu, Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği´nin, PKK´yı terör örgütü ilan ettiğini anımsattı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mektubuna, "Türkiye sınırının birkaç kilometre ötesinde YPG kuvvetlerinin Suriye´de faaliyet göstermesinin savunulacak hiçbir tarafı yoktur. Washington için bölgede gerçek müttefikinin kim olduğuna karar verme zamanı." ifadeleriyle son verdi.