Tarih: 18.09.2018 10:04

Devletler arası pazarlıklar canlı yayınlanmamalıdır

Facebook Twitter Linked-in

Tahran´da Erdoğan, Putin ve Ruhani´nin katıldıkları "3´lü Zirve"nin İdlib´e ilişkin başarısızlığının nedeni, bu zirvedeki tüm görüşmelerin canlı olarak televizyonlardan yayınlanmasıydı.

Canlı yayın hatası
Bazılarına göre bir Alman atasözü, bazılarına göre de Alman devlet adamı Bismarck´ın bir özdeyişi olan "Sosis imalatı ve siyasi pazarlıklar halk önünde yapılmaz. İkisi de mide bulandırır" deyişinin doğruluğu bu canlı yayın vesilesiile bir kez daha doğrulandı.

Erdoğan-Putin
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın "İdlib´de ateşkes yapılsın" önerisinin Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından "Teröristler burada değil ki, onlar ateşkese uymazlar" denilerek reddedilmesini, belirli çevreler köpürttüler.
"Putin Erdoğan´ı nasıl bozdu" içerikli video klipleri o günden beri YouTube´da dolaşıp duruyor.

Ders alınmıştır
Soçi´deki 3´lü Zirve Tahran´dan alınan dersle, kapalı kapılar arkasındaki görüşmelerin ve pazarlıkların televizyonlardan canlı olarak yayınlanmaları ile geçmiyor...
Ve bu zirvenin en ağırlıklı katılımcısının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söylememiz de gerekiyor. Çünkü Suriye´nin ve Rusya´nın tutumlarında bir değişme olmazsa İdlib´i bekleyen insani facianın doğrudan etkileneceği ülke Türkiye´dir.

Ölüm-kalım ikilemi
Bütün Avrupa´nın "Aman bize gelmesinler de ne yaparlarsa yapsınlar" diyerek tribünden izlediği 3.5 milyon Suriyeli sığınmacıya Türkiye kucak açmıştır.
Ve aynı durum, yani ölüm-kalım ikilemi İdlib´li Suriyeliler için de tekrarlanmaya devam ederse, bunların sığınabilecekleri topraklar Türkiye´nindir.

Olumlu işaretler
Soçi´nin Tahran´daki sonuçsuzluktan farklı daha olumlu bir netice ile bitebilmesi ihtimali fazladır. Mesela Soçi öncesinde İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Suriye ordusunun yapacağı olası bir operasyona İran´ın katılmayacağınısöyledi. İran´ın Suriye´de birçoğu paramiliter güçler olmak üzere 100 bine yakın silahlı gücü olduğu tahmin ediliyor. Bunun gibi Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da İdlib´deki siviller için bir insani koridor açılması gereğinden falan söz etmeye başladı.

Erdoğan´ın değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi´ye giderken şu değerlendirmeyi yapıyordu:
"- Tahran´daki görüşmede ben Sayın Putin´i daha olumlu gördüm. Temenni ederim ki olumlu yaklaşımlarını devam ettirirler. İdlib´de içeride muhaliflerin arasında bulunan terör gruplarına karşı hep birlikte adımları atalım. Ama bahane üreterek orayı bombalamak gibi bir adımın içinde de olmayalım."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —