Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Cübbeli Ahmet'in iddiasına itiraz: "Hayat pahalılığının, fuhuş ve kumarı azalttığına değil, artırdığına dair çok istatistik var"

Ünlü'nün, "içki, kumar, zina pahalı" diyerek ekonomik sıkıntının insanları günahtan uzak tuttuğu iddiasına emekli başsavcı Yargı, asayiş polisleri Kurtbaba ve Bayram ile sosyolog Prof. Dr. Kentel'den cevap var.

Cübbeli Ahmet

İsmailağa Cemaati ileri gelenlerinden "Cübbeli Ahmet Hoca" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, tartışma yaratan açıklamalarına bir yenisini ekledi.

Ünlü'nün gündeminde bu sefer ekonomik sıkıntılar ve pahalılık yer aldı.

Daha önce de hayat pahalılığına ilişkin açıklama yapan Ünlü, bu defa şunları söyledi:

"Ekonominin bozuk olması, çoğu günahı engelleyici bir şey. İçki pahalı, kumar pahalı, zina pahalı... Onlara da zam geliyordur herhalde. Fahişelerin fiyatından haberim yok ama zam vardır herhalde. Her şeye zam geliyorsa senin de bu günaha bulaşma riskin azalıyor. Efendi hazretleri çok okurdu bunu. 'Allah bir adamı koruyacaksa imkan vermez, buldurmaz' derdi. O da Mevla'nın bir koruması. Müslüman hakkında konuşuyorum. Günahlara karşı eğilim çoğalıyor ama imkan azalıyor. Bu manada iyi bir şey."

Hayat pahalılığı, insanları kötü alışkanlıklardan da uzak tutar mı?

Ünlü'nün bu açıklaması sosyal medyada tartışmalara yol açtı. Eleştiriler çoğunluktaydı.

Ancak Ünlü'nün açıklamasının yine de sorgulanması gereken bir yanı var.

Hayat pahalılığı nedeniyle maddi imkanları yeterli olmayan insanların hobilerinden, sosyal hayatlarından hatta yeme içmelerinden dahi tavizler vermek zorunda kaldıkları bilinen bir gerçek.

Peki temel gereksinimlerine bile ulaşılmasını zorlaştıran geçim sıkıntısı ve pahalılık, gerçekten de Ünlü'nün iddia ettiği gibi insanları "günahlardan" uzak durmasını sağlıyor mu?

Örneğin 1980'li, 1990'lı yıllardaki ekonomik sıkıntılarda veya 2001 krizinde fuhuş, kumar gibi olaylarda veya içki kullanımında hissedilir bir düşüş yaşandı mı?

Bu soruları önce görev yaptıkları dönemlerde bu tür olaylarla sıklıkla karşılaşan üç isme sorduk.

 

 

Ünlü, ekonominin bozuk olduğu dönemlerde kumarın da pahalı hale geldiğine dikkat çekti

 

"Hayat pahalılığının fuhuşu, kumarı azalttığına dair istatistik yok ama artırdığına dair çok istatistik var"

Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş Yargı, Ünlü'ye tepki gösteren isimlerden.

Dünün başsavcısı bugünün avukatı Yargı'ya göre enflasyon bütün kötülüklerin başı. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde fuhuş ve kumar yaygınlaşır.

"Enflasyon demek hayat pahalılığı, geçim zorluğu demek" diyen Yargı, "Geçim zorluğu insanları fuhuşa da kumara da her kötülüğe de itekler. Hayat pahalılığının fuhuşu, kumarı azalttığına dair bir istatistik yok ama artırdığına dair birçok istatistik var" dedi. 

 

savaşkurtbaba.jpg

Savaş Kurtbaba / Fotoğraf: Twitter

 

"2001'de müthiş bir artış olmuştu"

Uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü başta olmak üzere farklı birimlerde görev yapan Savaş Kurtbaba'ya göre de ekonomik krizlerde bahsedilen durumlar azalmıyor.

Halihazırda özel dedektiflik işini yürüten Kurtbaba, "2001 krizinde veya 1990'lı yıllardaki yüksek enflasyon dönemlerinde kumar, fuhuş veya alkol kullanımında azalma gördünüz mü" sorusuna, "(Cübbeli'nin iddiası) Aksine daha fazla artar kumar oynanır ve fuhuş da artar. İnsanlar ne kadar çok ekonomik zorluğa düşerse o kadar eğilim artıyor" şeklinde yanıt verdi. 

"2001'de de müthiş artış olmuştu" diyen Kurtbaba, şunları kaydetti:

"Hatta bazı siyasiler bununla ilgili yorum yapıyordu. İktidarı "Pahalılığı, geçim sıkıntısını artırdınız, kumar ve fuhuş arttı" diye şikayet ediyordu. Biz de bunu sokakta gözlemliyorduk. O dönemki istatistikler bulunsa bu daha net görülür. Kriz dönemlerinde daha önce pek görülmeyen fuhuş için yol kenarlarında bekleme gibi olaylar arttı. Yine yol kenarında içinde fuhuş yapılan karavanlar yakalıyorduk. Cübbeli'nin dediğinin tam tersi oldu. Kriz dönemlerinde insanlar kolay para kazanmak için daha fazla kumara veya fuhuşa yönelirler." 

 

"Devalüasyonun yaşandığı dönemde Güneydoğu'da bile görülmeyen kumar ve fuhuş olaylarıyla karşılaşmıştık"

Devalüasyonun yaşandığı 1994'te Güneydoğu'da görev yaptığını söyleyen Kurtbaba, "Bölge geleneklerine bağlılığıyla biliniyor ve o yıllar terör olayları çok yoğundu. Devalüasyon yaşandıktan sonra o ortamda dahi bölgede daha önce görmediğimiz ya da çok az yaşanan para karşılığı fuhuş olaylarını gördük, kumarhane ortaya çıktı. Bunlar daha önce pek olmayan olaylardı" diye konuştu.

 

mustafabayram.jpg

Mustafa Bayram / Fotoğraf: Twitter

 

"Alışkanlık haline getirmişse pahalılık artsa bile vazgeçirmek mümkün değil"

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde uzun yıllar çalışan emekli polis memuru Mustafa Bayram da benzer görüşleri dile getirdi.

Görev yaptığı dönemlerde ülkedeki ekonomik sıkıntılar veya pahalılık nedeniyle fuhuş, kumar olaylarının veya alkol kullanımının azalmadığını belirten Bayram, "Bir kere bu tür olaylara yönelenlerin çoğu maddi olarak durumu iyi insanlar. Onlar zaten krizden etkilenmiyorlar. Bir kısım insan da bunları alışkanlık haline getirmiş. Örneğin kumardan zevk alıyor. Bu tür insanları pahalılık artsa bile vazgeçirmek mümkün değil. Alkole gelince fiyat artsa bile şayet kullanmayı alışkanlık edinmişse oturup evde kendi üretiyor veya kaçak da alabiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

ferhatkentel.jpeg

Prof. Dr. Ferhat Kentel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Asayiş olaylarında ve mahkemelerde bu tür olayları gözlemleyen isimlerin ardından Sosyolog Prof. Dr. Ferhat Kentel de Ünlü'nün iddiasını yorumladı. 

Fiyatlar arttıkça günahtan kaçınmak yerine insanların çok daha katmanlı bir günah ve suç ilişkisine girdiğini aktaran Kentel, "Fakirlik arttıkça lise ve hatta ortaokul kapılarına kadar saçılmış uyuşturucu haplar fiyatı düşük günahlardır. Yani pahalı olmasa da bu çocuklar gerekirse çalıp çırparak o hapları temin etmektedir. Alkolün fiyatını artırdığınız zaman da insanlar kendi imkanlarıyla alkollerini üretebilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Talepte düşme olmayacağı gibi arzda da artış olur"

Prof. Dr. Ferhat Kentel, son olarak Ünlü'nün fuhuşa dair iddialarıyla ilgili olarak "Cemaat şeyhi bilmediğini söylerken gerçekten bilmiyor mudur? Ben de bilemem ama hayatlarını kazanmak için daha çok kadın bedenini satıyorsa günahtan kaçmak yerine çok daha yaygınlaşan bir günahtan bahsedebiliriz. Yani talepte düşme diye bir şey olmayacağı gibi arzda da bir artış olur" yorumunu yaptı. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


Durali AKTAŞ
28.11.2022 21:02:05
Cübbeli Ahmet Hoca, mantık yürüterek bir yorum yapmış ve pahalılığın para ile işlenen günahları azaltacağını söylemiş. Her şerrin az da olsa bir hayır yönü de olduğunu dile getirmeye çalışmış. Hayat pahalılığının israfı ve gereksiz harcamaları azaltan bir etkisi de vardır. Elimizdeki ve kıymetini bilmediğimiz birçok nimetin değerini ve kıymetini öğreten bir yanı da var. vb birçok olumlu etki sayılabilir.

YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER