Tarih: 23.02.2019 12:03

Çin, milyonlarca Uygur Türkünden kan örneği topladı..

Facebook Twitter Linked-in

Amerikan biyoteknoloji şirketi Thermo Fisher, milyonlarca Uygur Türkünden kan örneği toplayarak DNA veri tabanı oluşturduğu öne sürülen Çin´e cihaz satışını durduruğunu açıkladı.

Thermo Fisher, New York Times gazetesinin ?Çin´in fişleme operasyonlarında? bir Amerikan şirketinin uzmanlığından yararlanıldığı yolundaki haberinden sonra bu kararı aldığını duyurdu. Adı çok duyulmamasına rağmen 2018´de 24,5 milyar dolarlık ciro yapan şirketin açıklamasında ?Bilime hizmet veren dünya lideri bir şirket olarak ürünlerimizin ve hizmetlerimizin müşterilerimiz tarafından nasıl kullanıldığını ? ya da nasıl kullanılabileceğini ? değerlendirmenin öneminin farkındayız.? denildi.

36 milyon kişiden kan alındı

Şincan bölgesinde Çinli görevlilerin kan örneği topladığına dair sık sık haberler yer alıyor. Çin, son birkaç yıl içinde radikal İslam´ın yükselişini durdurma gerekçesiyle Uygur Türklerine karşı ağır bir baskı politikası izliyor.

Birleşmiş Milletler´e (BM) göre Uygur ve Türkçe konuşan diğer azınlıklara mensup bir milyona yakın kişi ?Komünist Parti ideolojisi konusunda eğitilmek üzere? gözetim kamplarında tutuluyor.

New York Times´a göre, kan örnekleri ?Halk Sağlığı Programı´ adı altında toplanıyor. Resmi Çin haber ajansı Şinhua´ya göre bu programa yaklaşık 36 milyon kişi katıldı. Bu, Uygur Türklerinin nüfsunun biraz üzerinde bir sayı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch, Çin´in DNA veri tabanının kapasitesinin geliştirilmesi için cihaz siparişi verdiğini duyurmuştu. Amerikan bilim dergisi Nature, tedarikçi şirketin Thermo Fisher olduğunu açıklamıştı.

Kaynak: BBC Türkçe




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —