CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Aziz İhsan Aktaş ve 23 kişi "ihaleye fesat karıştırma" soruşturmasından tutuklandı: "Kumpas davası, itibar suikasti!"

Operasyon kapsamında gözaltına alınan İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın kardeşi Ahmet Aktaş adli kontrolle serbest bırakıldı

CHP

Hakkındaki "suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" suçlamalarıyla 4 gündür gözaltında olan CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve suç örgütü lideri olduğu öne sürülen Aziz İhsan Aktaş ile Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı, Beşiktaş Belediyesi BELTAŞ İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik'in de aralarında olduğu 23 şüpheli tutuklandı, 17 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Akpolat, daha önce tutuklanıp tahliye edilen Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz ve halen tutuklu bulunan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'den sonra tutuklanan üçüncü CHP'li belediye başkanı oldu. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca iş insanı Aziz İhsan Aktaş'ın liderliğini yaptığı öne sürülen suç örgütünün, belediye başkanları ile belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği iddialarına ilişkin olarak başlatılan soruşturmada gözaltına alınan ve aralarında Balıkesir'in Edremit ilçesinde gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın da yer aldığı 40 kişinin Çağlayan Adliyesi'ndeki savcılık ifadeleri tamamlandı. 

 

https://awss3.blob.core.windows.net/media/media/library/2025/01/1737064051867-istanbul-besiktas-belediye-baskani-riza-519178-153297.jpg

Bir başsavcı vekiliyle 9 savcı ifade işlemleri için görevlendirildi. Savcılık, Rıza Akpolat ve Aziz İhsan Aktaş‘ın da aralarında bulunduğu 31 şüpheliyi tutuklama talebi ile sulh ceza hakimliğine sevk etti. Nöbetçi hakimlikteki işlemleri tamamlanan Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Esra Yenidünya İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Aktaş'ın kardeşi Ahmet Aktaş, Erdal Kavak, Fatih Alpkaya, Ferhat Keleş, Mehmet Ertaç Aydın, Mustafa Us, Özcan Tunçel ve Ömer Güngör'ün olduğu 17 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Rıza Akpolat ve suç örgütü lideri olduğu öne sürülen Aziz İhsan Aktaş ile Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı, Beşiktaş Belediyesi BELTAŞ İşletmecilik Sanayi ve Ticaret AŞ Başkanı Önder Gedik'in de aralarında olduğu 23 şüpheli tutuklandı. Aziz İhsan Aktaş'ın, kendisine ve şirketlerine ait mal varlığına da tedbir konulduğu belirtildi.  

Tutuklanmasının ardından Akpolat'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Bu kumpas davası bir itibar suikastidir. Halka hizmet kavgamız bitmedi, bitmeyecek. Hak, hukuk ve adalet için mücadele eden milyonların öfkesi, sizin karanlık düzeninizi yerle bir edecek!" denildi. 

 

https://awss3.blob.core.windows.net/media/media/library/2025/01/1737075509983-istanbulda-ihale-yolsuzlugu-sorusturmas-519426-153789.jpg

 

Rıza Akpolat'ın savcılık ifade

 "Suç örgütüne üye olma", "ihaleye fesat karıştırma" ve "haksız mal edinme" soruşturması kapsamında dört gündür gözaltında tutulan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'a, savcılık ifadesinde, gözaltındaki iş insanı Aziz İhsan Aktaş ve belediyenin iştiraki BELTAŞ ile ilgili sorular yönetildi. Akpolat, Aktaş'la ilgili soruya, "Kendisini belediyemize taşeronluk yapması nedeniyle biliyorum. Kişisel ticari ilişkim yoktur. Yüz yüze görüşmem olmamıştır. Aziz İhsan Aktaş'a ait diğer firmaları bilmem" yanıtı verdi.

Akpolat, Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan BELTAŞ AŞ' ye ait Ortaköy ve Rumeli Hisarı'nda bulunan taşınmazların satımına ne zaman ve kim tarafından karar verildiğiyle ilgili soruya da, "Şeffaf yönetim anlayışı gereğince ihaleye çıkma kararı almıştır. Yönetim kurulu kararında satışın yasal mevzuata uygun olması belirtilmiştir" cevabı verdi.

Akpolat, "Aziz İhsan Aktaş'in sahibi olduğu Barka, Vekontek, Bilginay ve Elif Lpg ve Akaryakit isimli firmaların 2020 yılından itibaren Beşiktaş Belediyesinden 18 ihale aldığı, ihalelerin çoğunluğunun pazarlık usulüyle yapıldığı görülmüştür. Aziz İhsan Aktaş'ın firmalarının faaliyet alanına giren belediyenin işlerinin tamamına yakını alması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?" sorusuna da, "Adı geçen firmaları tanımıyorum. Kaç tane ihale aldıklarını bilmem. İhale süreci belediyemizin ilgili birimleri tarafından takip edilir. Toplantılarda neticelenen ihaleler hakkında konuşulur ancak firma sahipleri yahut ihale süreci anlatılmaz" yanıtı verdi.

https://awss3.blob.core.windows.net/media/media/library/2025/01/1737068447496-ghb-tv-eg-w-8-aeq-3-h-8.jpeg

"Daha önce sermaye artırımı yapmıştım, düğünden gelen takılarla olduğunu belirtmiştim"

Akpolat, "Beşiktaş Belediyesinin yapmış olduğu ihale ve taşınmaz satışlarından maddi menfaat elde ettiniz mi?" sorusuna da, "Belediye başkanlığım döneminde görevim gereği kimseden maddi menfaat talep etmedim. Kimse de bana böyle bir vaatte bulunmadı. Bahsedilen kişi ve firmaların bazılarını ismen bilirim. Onun dışında bir tanışıklığım, samimiyetim, ticari ilişkim yoktur. Iddialar asılsızdır. Suçlamaları kabul etmem. Ben 2,5 milyona yakın insana hizmet etmeye çalışıyorum. Görevim gereği halkla temas halindeyim. Dolayısıyla belediyenin yapmış olduğu tüm iş ve işlemleri takip etmem mümkün değildir. Yetkilerimin çoğunluğunu yetki devriyle mesai arkadaşlarıma devrettim. Dolayısıyla ihalelerde yapılan işlemleri benim bilmem mümkün değildir" cevabı verdi.

Apolat, "Soruşturma konu hastane olarak kullanılan taşınmazın bazı kısımları bize ait değildir. Bunları belirtmek istiyorum. Satış tutarını öğrendiğim zaman sevinmemin sebebi budur. Duyunca mutlu oldum. Şirketimin hesaplarından bahsedildi. Ben daha önce sermaye artırımı yapmıştım. Düğünden gelen takılarla olduğunu belirtmiştim. Üzerime atılı suçlara esas teşkil edebilecek somut hiçbir delil yoktur. Bu nedenle hakkımda takipsizlik kararı verilmesini ve serbest bırakılmayı talep ederim" dedi.

Akpolat savcılık ifadesinde, "Ben hali hazırda Beşiktaş Belediye Başkanı olarak 2019 yılından bu yana görev yapıyorum. Belediye başkanlığından önce inşaat firmamı çalıştırıyordum. Firmam halen aktiftir. Emza Akaryakıt ismindedir" dedi.

Akpolat'ın savcılık ifadesindeki sorular ve cevapları şu şekilde:

"

 "Beltaş Yönetim kurulu üyeliğine atanma süreci hakkında bilgi veriniz? Belediye Başkanının bu süreçteki rolü nedir?

Beltaş yönetim kurulu üyelerini tanırım. Kurul üyeliğine benim teklifimle seçilebileceği gibi kendi içlerinde anlaşarak birini tiye yapabilirler. Ahmet AKTAŞ ismini bana Alican ABACI getirdi diye hatırlıyorum. Önder GEDIK ve Esra YENİDÜNYA'nın atanma süreci ise yine ortak bir akılla olmuştur. Genel kurul kararları nihai olarak önüme geldiği için bu tür kararlardan haberim olur. Taşınmaz satımına ilişkin karar ise yönetim kurulu kararıdır. Ben bu hususu sonradan öğrendim. Yönetim kurulundaki isimleri görevleri sebebiyle tanıyorum.

Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş' ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmaz ile Rumeli Hisarı Mah. 1542 Ada 2 ve 3 nolu parselde bulunan taşınmazların satımına ne zaman ve kim tarafından karar verilmiştir?

Satışın kararını şirket kendisi vermiştir. Satış sürecinin ne zaman başladığı hususunda bilgim yoktur. Satış gerekçesini de bilmiyorum. Bilgim dahilinde gerçekleşmemiştir.

Beltaş'ın hukuki statüsü dikkate alındığı ihale sürecine neden ihtiyaç duyulmuştur?

Satım süreciyle ilgili bilgim bulunmamaktadır.

Taşınmazın satım sürecine ilişkin dosya incelendiğinde ihale sürecinin başlatılması konusunda yönetim kurulunun kararı bulunmadığı görülmüştür. Bu hususu açıklayınız?

Şeffaf yönetim anlayışı gereğince ihaleye çıkma kararı almıştır. Yönetim kurulu kararında satışın yasal mevzuata uygun olması belirtilmiştir. Bu kapsamda yönetim kurulu başkanı Önder GEDİK inisiyatif kullanıp satış yetkisi vermiştir.

Taşınmazın satışına ilişkin Beltaş' in, Beşiktaş Belediyesinin sitesinde yahut başka bir mecrada ilan yapıldı mı?

Bilgim yoktur.

Beşiktaş Belediyesinin iştiraki olan Beltaş Aş' ye ait Ortaköy Mah. 385 ada 5 parselde bulunan taşınmazın 26.07.2024 tarihinde Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San. Tic Aş' ye satım sürecinde oluşturulan ihale komisyonu ve satım süreci hakkında bilginiz var mı? İhale komisyonun oluşturulmasına ve ihale sürecine dahil oldunuz mu?

Sürecin işlerliği konusunda bilgim yoktur, müdahil olmadım.

Ahmet Aktaş' ın yönetim kurulu üyesi seçilmesinden 1 gün sonra taşınmazların satışına dair karar alınması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir?

Bu hususta bir bilgim yoktur.

https://awss3.blob.core.windows.net/media/media/library/2025/01/1737063547936-1736747430591-yeni-proje-1.jpg

Gerek Beşiktaş Belediyesinden gerekse Beltaş' tan taşınmazın satışının neye dair yapıldığı satışa ilişkin tüm evraklar istenilmiş ancak gelen evraklar içerisinde yönetim kurulu kararı olmadığı görülmüştür. Daha sonra 02.01.2025 tarihinde Beltaş' a tekrar yazı yazılmış yönetim kurulu kararı olup olmadığı sorulmuştur. 03.01.2025 günü yönetim kurulu başkanı Önder Gedik, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve avukat Arif Sağlam yönetim kurulu defteriyle Cumhuriyet Başsavcılığımıza müracaat etmiştir. Taşınmazın satışına ilişkin 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli kararlar olduğu, üzerilerinde noter tasdiki olmadığı, öncek sayfada ise 03.07.2024 tarihinde Ahmet Aktaş' ın yönetim kurulu üyesi olarak atandığ kararın olduğu ve 08.07.2024 tarihinde bu kararın tasdik edildiği görülmüştür. Bu husust söyleyecekleriniz nelerdir?

Bilgim yoktur.

Beltaş tarafından taşınmaz hakkında Varlık Değerleme adlı kuruluştan taşınmaz değerlem raporu alındığı görülmüştür. Bahsi geçen değerleme kuruluşu hangi kriterlerle ki tarafından belirlenmiştir? Adı geçen değerleme kuruluşuyla nasıl iletişime geçilmiştir? Süreç hakkında bilgim yoktur.

Raporu kim hangi kuruluştan talep etti bilmiyorum.

18.07.2024 tarihinde yapılacak ihale için 5 ay öncesine ait değerleme raporunun kullanılmasına, gayrimenkul değer artışı ve emlak değerinin yüksek olduğu Beşiktaş Ortaköy bölgesinde yapılacak satış için 5 ay öncesine ait raporun kullanılmasına itirazınız oldu mu?

Süreç hakkında bilgim yoktur.

Beltaş'ın aldığı değerleme raporunda taşınmazın değerinin 269.620.000 TL (KDV hariç), 4.334.389 USD, 4.001.859 Euro belirtilmiştir. Türk Lirası olarak belirlenen değer ile döviz cinsinden yapılan değerleme arasındaki tutarsızlığa itirazda bulundunuz mu?

Rapor hakkında bilgim yoktur.

Taşınmaz satımına ilişkin tüm evraklar Cumhuriyet Başsavcılığınca istenilmesine rağmen satış dosyasında bulunmayan, sonraki süreçte sunulan ve üzerinde noter tasdiki olmayan 04.07.2024 ve 05.07.2024 tarihli yönetim kurulu kararlarında şirketin (Beltaş' in) mali durumu göz önüne alınarak taşınmaz satımına karar verildiği belirtilmiştir. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firma tarafından yatırılan paranın 70.000.000 TL' si maaş ödemesi gerekçesiyle Beltaş' ın başka hesabına, 400.000.000 TL Beşiktaş Belediyesi hesabına, ve Sarper Petrolcülük tarafından yatırılan yaklaşık 302.000.000 TL' nin 301.000.000 TL' sinin Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı görülmüştür. Şirket borçları için satışına karar verilen taşınmazlardan elde edilen gelirin Beşiktaş Belediyesine aktarılmasının gerekçesi nedir?

Paraların aktarılma gerekçesini bilmiyorum.

https://awss3.blob.core.windows.net/media/media/library/2025/01/1737051466279-son-haber-muhabir-psd-2025-01-16-t-190759.754

Beltaş'a ait taşınmazlardan birinin Elif Lpg diğerinin ise Sarper Petrolcülük isimli firmaya satışına müdahil oldunuz mu? Taşınmaz satımı için Beltaş' a ödenen paraların Beşiktaş Belediyesi hesabına aktarıldığı gözetildiğinde satış kararlarını siz mi verdiniz?

Bilgim yoktur. Ben satış kararına dahil olmadım.

İhaleye Malta Otelcilik Turizm Otomotiv Tic Ltd Şti, Elif Lpg ve Akaryakıt Dağıtım San Tic Aş ile Ac Madencilik İnş Malz Teks Nak. Tur. San. Tic. Ltd Şti isimli firmaların davet edildiği görülmüştür. Bu firmaların davet edilmesine kim tarafından karar verilmiştir? Bu firmalar ve sahipleri hakkında bilginiz var mı?

Firmaları tanımıyorum. İhaleye nasıl katıldıklarını bilmiyorum.

Belirtilen 3 firmanın 12.07.2024 günü Beltaş'a geldiği ve teknik şartnamenin Önder Gedik tarafından firmalara elden teslim edildiği görülmüştür. Bir ilan yapılmadıysa firmaların satıştan nasıl haberdar olup üçünün de aynı tarihte Beltaş' a müracaat ettiğini açıklayınız?

İhale süreciyle bilgim yoktur. Süreci bilmiyorum.

İhaleye şartnameyi alan ve şartname dosya alındı bedeli 500 TL'yi ödeyen firmaların katılabileceği belirtilmiş, tüm firmaların 12.07.2024 tarihinde şartnameyi teslim aldığı görülmüştür. Ancak Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanın dosya alındı bedelini 13.07.2024 tarihinde yatırdığı Beltaş' a ait makbuzdan anlaşılmıştır. Bu kapsamda dosya alındı bedeli ödenmeden satış dosyası Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmaya neden verilmiştir?

Bir bilgim yoktur.

Teklif zarfları açıldıktan sonra açık artırma yoluna gidildiği ve Elif Lpg ve Akaryakıt isimli firmanında 470.760.000 TL'ye ihaleyi kazandığı ve Beltaş hesabına belirtilen tutarı yatırdığı görülmüştür. Ancak taşınmaz hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan 08.01.2025 tarihli rapora göre; satım tarihi 26.07.2024 tarihinde taşınmazın mevcut haliyle değeri 580.825.932 TL, rapor tarihinde ise mevcut halinin değeri 651.291.198 TL olduğu belirlenmiştir. Bu husus hakkında söyleyecekleriniz nelerdir?

Ben bina satışı yapıldıktan sonra bilgi sahibi oldum. Değerinin 1660 üzerinde sandığını öğrenince kamunun menfaati olduğunu düşünüp mutlu oldum.

 

Devamı >>>