CHP´den ´Kılıçdaroğlu´nun KKTC ziyaretine´ ilişkin açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çeviköz, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin Akdeniz´de doğal gaz aramaları için izin verdiği yabancı şirketlerin çalışmalarına başlaması önemli bir endişe kaynağıdır." dedi.

CHP´den ´Kılıçdaroğlu´nun KKTC ziyaretine´ ilişkin açıklama

CHP´nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, "Türkiye´nin Doğu Akdeniz´e yönelik politikalarının, bir yandan KKTC´nin haklarını gözetirken, bir yandan da Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki yalnızlığını ortadan kaldıracak şekilde yürütülmesi gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Çeviköz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu´nun 7 Aralık´ta KKTC´ye gerçekleştirdiği ziyarete ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu´nun, KKTC makamlarıyla yaptığı görüşmelerde, "Kıbrıs sorununun mevcut durumunun, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri´nin değerlendirme raporunun, ekonominin, Doğu Akdeniz´de enerji denklemi ve bunun Kıbrıs üzerindeki etkilerinin" ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiğini aktaran Çeviköz, şunları kaydetti:

"Geçen yıl Crans Montana´da bir sonuca ulaşamayan görüşmelerin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri´nin yeni özel temsilcisinin bazı çabalarının olduğu gözden kaçmamaktadır. KKTC makamlarının bu çabalar karşısındaki yaklaşımları CHP tarafından desteklenmektedir. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin Akdeniz´de doğal gaz aramaları için izin verdiği yabancı şirketlerin çalışmalarına başlaması önemli bir endişe kaynağıdır. Bu şirketlerden birinin Türkiye´nin Ortadoğu´da ilişkilerinin iyi olmaya devam ettiği yegane devlet olan Katar´a ait olması karşısında AKP iktidarının gereken tepkiyi göstermediği düşünülmektedir."

Son zamanlarda İsrail, Mısır, Güney Kıbrıs ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz doğal gazının Batı Avrupa´ya ihracı konusunda sıklaşan görüşmeler ve üzerinde çalışılan projelerin, Türkiye´nin bölgesel enerji denkleminde giderek dışlanmakta olduğunu gösterdiğine işaret eden Çeviköz, bu gelişmede, Kıbrıs sorununun çözüme kavuşamamış olması kadar, Türkiye´nin Mısır ve İsrail ile ilişkilerindeki gerilemenin ve bu iki ülkede büyükelçi bulundurmamasının da payı olduğunu ifade etti.

"CHP, yapıcı çabaları desteklemektedir"

Çeviköz, CHP´nin, uluslararası ilişkilerde diyaloğun ve diplomatik temsilin önemine inandığı ve bunu savunduğu için bu eksikliğin en kısa zamanda giderilmesini önemsediğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu´nun, KKTC ziyaretinde, Kıbrıs´ın geleceği için CHP´nin adil, yapıcı ve kalıcı sonuç getirmeye yönelik çabaları desteklediğinin altını çizdiğini aktaran Çeviköz, şu değerlendirmede bulundu:

"Kıbrıs adasının doğal kaynaklarının, adada haksızlığın ve ayrışmanın değil, barışın ve çözümün unsuru olarak görülmesi şarttır. Türkiye´nin Doğu Akdeniz´e yönelik politikalarının, bir yandan KKTC´nin haklarını gözetirken, bir yandan da Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki yalnızlığını ortadan kaldıracak şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki dönemde, Kıbrıs ile ilgili gelişmeler bu anlayış doğrultusunda yakından takip edilmeye devam edilecektir."