Ülkenin en büyük Yahudi örgütü Britanya Yahudileri Temsilciler Kurulu'nun talebiyle hazırlanan rapor, Birleşik Krallık'taki antisemitizmin seyrini ele aldı.
Hükümetin antisemitizm danışmanı Lord Mann ve eski Savunma Bakanı Dame Penny Mordaunt tarafından kaleme alınan rapor, Britanya orta sınıfında Yahudi düşmanlığının normalleştirildiğini bildirdi.
Birleşik Krallık'taki Yahudilerin hem işte hem de özel hayatta daha fazla önyargıyla boğuştuğu aktarıldı.
Rapor için temasa geçilen Yahudiler, kendilerine "saygı değil tolerans gösterildiğini" hissettiklerini söyledi.
Sağlık kuruluşları, üniversiteler ve sanat ortamlarında antisemitizmin yaygın görüldüğü de ifade edildi.
Filistin'in desteklendiği gösteriler de dahil olmak üzere pek çok farklı ortamda Yahudilere karşı nefret suçları işlenirken buralara polisin düzensiz bir şekilde müdahale ettiği de raporda bildirildi.
The Telegraph'a konuşan Lord Mann ve Dame Penny, "Gürültülü gösterilerin ve mevcut iklimin göz korkuttuğunu biliyorduk ama bu konuda daha derinlere daldıkça, bireylerin sırf Yahudi oldukları için daha sert, kişisel ve bazen hayatlarını değiştiren etkilerle karşı karşıya geldiğini görmek bizi korkuttu" dedi.
İsrail yönetiminin eylemlerinden Yahudi bireylerin sorumlu tutulduğuna dikkat çeken İşçi Partili Lord Mann ve Muhafazakar Dame Penny, "Biz siyasi yelpazenin karşıt uçlarında yer alan ve Yahudi olmayan iki kişiyiz ve ikimiz de Yahudi toplumumuzun ayrımcılıkla karşı karşıya olduğunu anladık. Bu bizim toplumumuz için bir başarısızlıktır" ifadesini de kullandı.
Salı günü yayımlanarak hükümete sunulacak raporda Yahudiliğin etnik bir kimlik olarak tanınması ve antisemitizme karşı daha sıkı tedbirler alınması gibi öneriler de var.
Yeni kanunla birlikte Palestine Action üyeliği 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek (Reuters)
Diğer yandan Filistin destekçileri, 5 Temmuz itibarıyla Birleşik Krallık'ta "terör örgütü" ilan edilen Palestine Action'a destek vermek için Cardiff, Manchester ve Londra'da cumartesi günü bir araya geldi.
Zaman zaman şiddetin tırmandığı gösterilerde Cardiff'te 13, Manchester'da 16, Londra'da ise 42 kişi gözaltına alındı.
Palestine Action, 2020'de kurulsa da Gazze savaşının 7 Ekim 2023'te başlamasıyla birlikte Birleşik Krallık'ta gerçekleştirdiği eylemlerle adını duyurdu.
Özellikle İsrail'le iş yapan şirketlerin fabrika ve binalarında çalışmaları ve üretimi durduran eylemler gerçekleştiren grup, geçen sene İsrail savunma şirketi Elbit Systems'ın Bristol'daki fabrikasındaki eylemiyle drone üretimini aksatmıştı.
Thales adlı savunma sanayisi firmasının denizaltı parçaları ürettiği Glasgow'daki fabrikada yapılan eylemdeyse 1 milyon sterlinlik (yaklaşık 54 milyon TL) zarar oluştuğu açıklanmıştı.
Palestine Action'ın terör örgütü ilan edilmesi yolunda ilk adımsa 20 Haziran'da Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin (RAF) Oxfordshire'daki Brize Norton hava üssünde yapılan eylemden sonra atılmıştı.
Grup üyeleri, o sabah hava üssüne girerek iki askeri uçağın motorlarına kırmızı boya püskürtmüştü. Eylem yerine Filistin bayrağı bırakan aktivistler, iki uçağın Ortadoğu'daki operasyonlarda kullanıldığını bildirmişti. Polis, bu eylemde 7 milyon sterlinlik (yaklaşık 380 milyon TL) zarar verildiğini duyurmuştu.
İçişleri Bakanı Yvette Cooper, bu eylem üzerine Palestine Action'ı, Avrupa'da faaliyetlerde bulunan iki radikal sağcı grupla birlikte terör örgütü ilan etmeyi hedefleyen tasarıyı parlamentoya sunmuştu.
Palestine Action, parlamento tasarıyı onayladıktan sonra yürütmenin durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvursa da 4 Temmuz'da ret kararı açıklanmıştı.
Grup, 5 Temmuz itibarıyla yasaklı örgütler arasına alınmıştı.
Derleyen: Eren Umurbilir
Kaynak: Independent Türkçe