Tarih: 19.11.2018 16:42

Berger: Suriye´de Siyasi Çözüm İçin Türkiye ile AB Hemfikir

Facebook Twitter Linked-in

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB delegasyon ekibi, AB üye temsilcileri ve yabancı basın mensupları ile Esenyurt Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi´ni ziyaret etti. 

Ziyarette konuşan Büyükelçi Berger, AB delegasyonunun ve gazetecilerin Türkiye´ye yaptıkları ziyaretin amacının AB´nin Türkiye´deki Suriyeli misafirlere verdiği desteği yerinde incelemek olduğunu söyledi.

Berger, ´´Sağlık Bakanlığı´na bu ziyareti düzenledikleri, bizimle yakın iş birliği kurdukları için, klinikte çalışanlar dahil, teşekkür ediyorum. Bu sağlık merkezi Türkiye´deki 178 göçmen sağlığı merkezinden bir tanesi ve bu merkez Türkiye´de yaşayan mültecilere sağlık desteği sağlamakta.´´ diye konuştu.

Çarşamba günü eğitim ve sosyal alanlarla ilgili projeleri ziyaret edeceklerini belirten Berger, İstanbul´daki ziyaretlerini tamamladıktan sonra Gaziantep´e geçeceklerini anlattı.

"Türkiye´nin desteğini takdir ediyoruz"

Türkiye´nin göçmen politikası ile ilgili soru üzerine Berger, ´´Öncelikle Türkiye´nin şu anda 3,5 milyon Suriyeli ve farklı kökenlerden gelen mülteciye ev sahipliği yaptığı gerçeğini takdir etmemiz gerekir.´´ dedi.

Suriye iç savaşından kaçıp Türkiye´ye gelen insanlara, Türk toplumunun, Türk hükümetinin ve sivil toplum kuruluşlarının inanılmaz bir destek verdiğini vurgulayan Berger, şöyle devam etti:

´´Türkiye´nin bu desteğini takdir ediyoruz. Son birkaç yıldır bu konuda Türk makamlarıyla çok yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Türkiye´nin göçmenlerle ilgili yaptığı çalışmalara yardımcı olmaya ve katkı sunmaya çalışıyoruz. Tabii biliyorsunuz bu desteğimiz sadece Türkiye ile sınırlı değil Lübnan, Ürdün ve benzeri ülkelerde de destek çalışmalarımız sürüyor.´´

"Konuya kökünden müdahale etmemiz gerekiyor"

Suriye sorununun palyatif yöntemlerle çözülmesinin mümkün olmadığını, sorunun kökünden çözülmesi gerektiğini aktaran Berger, ´´Yaptığımız insani yardım ve insani yardım dışı destekler, elbette önemli ama aynı zamanda eş derecede önemli başka bir konu da Suriye´deki soruna siyasi bir çözüm bulunması. Çünkü bu konuya kökünden müdahale etmemiz gerekiyor. Bu noktada AB ile Türkiye, Suriye sorununun siyasi bir çözüme ulaşması noktasında yüzde yüz hemfikir.´´ ifadelerini kullandı.

Berger, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini´nin perşembe günü Ankara´yı ziyaret edeceğini söyleyerek, ´´Mogherini ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile AB´nin, Suriye´de siyasi çözüm konusunda nasıl bir iş birliği yapacağına dair de konuşacaklardır." dedi.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —