Azınlıkların yüzde 69´una göre İngiltere´de ´ırkçılık´ var

İngiltere´de yapılan bir anket azınlık mensuplarının yüzde 69´unun ülkede "ırkçılık" sorunu olduğuna inandığını, yüzde 43´ünün de düzenli olarak ayrımcılığa uğradıklarını ortaya koydu.

Azınlıkların yüzde 69´una göre İngiltere´de ´ırkçılık´ var

İngiltere´de yapılan ankete göre azınlık mensuplarının yüzde 69´u ülkede "ırkçılık" sorunu olduğuna inanıyor.

The Guardian gazetesi için bin azınlık mensubu ile bin 797 beyaz arasında yapılan anket, azınlık mensuplarının yüzde 69´unun ülkede "ırkçılık" sorunu olduğuna, yüzde 43´ünün de düzenli olarak ayrımcılığa kaldıklarına inandığını ortaya koydu.

Ankete göre ülkedeki azınlık mensuplarının yüzde 53´ü saçı, kıyafeti veya genel görünüşü nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığına inanırken, bu oran beyazlar arasında yüzde 29´da kaldı.

Siyahi ve Asyalı etnik azınlıkların günlük hayattaki deneyimi üzerine yoğunlaşan ankete göre azınlık mensuplarının yüzde 43´ü son 5 yılda iş yerlerinde terfi sıralamasında görmezden gelindiklerine inanırken, böyle düşünen beyazların oranı yüzde 18 oldu.

Yüzde 62´si havaalanında güvenliğe takılıyor

Azınlık mensuplarının yüzde 38´i son 5 yıl içinde bir mağazada hırsızlık yaptığından şüphelenildiğini belirtirken, yüzde 37´si polis tarafından nedensiz şekilde durdurulduğunu, yüzde 62´si de havaalanı güvenliğine takıldığını ifade etti.

Azınlıkların yüzde 55´i müşteri olarak girdikleri mağazalarda personel zannedildiklerini, yüzde 57´si başarılı olmak için başkalarından daha fazla çalışmak zorunda olduklarına inandıklarını, yüzde 40´ı da başkalarından daha az kazandıklarını söyledi.

Ankete katılan etnik azınlık mensuplarının yüzde 50´si toplu taşımada insanların kendi yanlarına oturmaktan kaçındığını, 55´i sosyal etkinliklerden dışlandıklarını, yüzde 72´si restoran gibi mekanlarda kaba davranışlara maruz kaldıklarını, yüzde 60´ı da isimleriyle alay edildiğini kaydetti.

İngiltere´nin 66 milyonu bulan nüfusu içinde yaklaşık 8 milyon 500 bin etnik azınlık mensubu yaşıyor. Bunların en önemli kısmını ülkenin imparatorluk dönemindeki eski sömürgelerinin halkları oluşturuyor.