Tarih: 19.11.2021 17:19

Asgari ücret net 5 bin 200 lira olsun..

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2022 yılı asgari ücretin net 5 bin 200 lira olması gerektiğini bildirdi. En düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine çıkarılması istendi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu öncesinde Genel-İş Genel Merkezinde düzenlenen bir basın toplantısı ile asgari ücret taleplerini açıkladı. “Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK, kuruluşundan bu yana asgari ücretin insanca yaşayacak bir seviyede ve uluslararası standartlara uygun saptanması için mücadele etmiştir.” diyen Çerkezoğlu, şunları söyledi:

Asgari ücretin 1936’da yasalaşmasından bu yana 85 yıl geçti. 1974’te asgari ücretin ulusal düzeyde saptanmasının üzerinden ise 47 yıl geçti. Türkiye oldukça uzun bir asgari ücret geleneğine sahiptir. Asgari ücret için verilen mücadele ülkemiz işçi hareketinde önemli bir yer tutmaktadır.

DİSK asgari ücretin saptandığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunda maalesef temsil edilmiyor. Bunu önemli bir eksiklik olarak görmemize rağmen asgari ücretin sadece masa başında belirlenemeyeceğinin bilincinde olarak yıllardır asgari ücret tespit sürecine aktif biçimde müdahale etmeye, asgari ücret konusunda üyelerimizin ve çalışanların farkındalığını artırmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam ediyoruz.

Her yıl kapsamlı asgari ücret raporları ile asgari ücret taleplerimizin bilimsel temellerini ortaya koyuyoruz. Daha önemlisi asgari ücret belirleme sürecini sadece masa başı müzakere sürecinden bir mücadele sürecine dönüştürmeye çalışıyoruz.

Önümüzdeki günlerde asgari ücrete ilişkin kapsamlı bir araştırma yayımlayacağız ancak asgari ücretin henüz müzakereler başlamadan çok önemli bir gündem haline gelmesi nedeniyle DİSK olarak temel görüşlerimizi ve taleplerimizi bir an önce kamuoyu ile paylaşmak istedik.

Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz.

Asgari ücretin milyonların meselesi olduğunun farkında olarak aşağıdaki tespit ile talepleri kamuoyu ile paylaşıyor ve önümüzdeki günlerde bunlar için mücadeleyi yükselteceğimizi ilan ediyoruz.

Türkiye’nin Asgari Ücret Gerçekleri

Ülkemizin bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkması, asgari ücretin insanca yaşayacak bir düzeye yükseltilmesi için aşağıdaki talepler etrafında mücadele yürütme kararlılığımızı kamuoyu ve emekçiler ile paylaşıyoruz:

Yukarıdaki tespit ve taleplerden hareketle DİSK, 2022 yılı için ücretlerde ve asgari ücrette aşağıdaki talepler için mücadele edecektir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —