Tarih: 25.02.2019 18:24

´Arap ve dünya ülkelerinin Mısır´daki idamlara karşı sessizliğini kınıyoruz´

Facebook Twitter Linked-in

Katar Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği Konseyi, aralarında 7 üniversite öğrencisinin de bulunduğu Mısır´da darbe karşıtı 9 kişinin idam edilmesini kınadı.

Konsey tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Katar Üniversitesi öğrencilerinin vicdanlarının, değerlerinin, ahlaki duruşlarının bir ifadesi olarak Mısır´da aralarında 7 üniversite öğrencisinin de olduğu 9 gencin insanlık dışı idamını derin bir üzüntüyle karşıladık." ifadesi kullanıldı.

İdamların hukuk, adalet, gelenek, evrensel ilkeler ve İslam´ın insani değerleriyle uyuşmadığına vurgu yapılan açıklamada, Konsey´in tüm Arap dünyasındaki öğrenci haklarına destek verdiği kaydedildi.

Uluslararası toplumun idamlara karşı yeterli tepki göstermemesinin de eleştirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İnsan haklarının ve canının bu denli değersizleştirildiği elem verici hadisenin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen birçok Arap ve dünya ülkesinin sessizliğini şiddetle kınıyoruz."

Başsavcı Hişam Berekat´a suikast davasında idama mahkum edilen 9 sanığın cezaları 20 Şubat´ta infaz edilmişti.

Mısır Yargıtayı, 2015 yılında Berekat´a düzenlenen suikast davasında yargılanan 9 sanık hakkında verilen idam cezalarını Kasım 2018´de onaylamıştı. Sanıklar ise duruşma sırasında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, ifadelerinin işkenceyle alındığını belirtmişti.

İdama mahkum edilen 50 sanık daha infaz bekliyor

Son idamlarla Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi´nin göreve geldiği 8 Haziran 2014´ten bu yana Mısır´da idam edilenlerin sayısı 42´ye yükseldi.

Haklarında idam kararı verilmiş ve bütün yargı yolları tükenmiş 50 sanık daha infazını bekliyor. Mısır yasalarına göre bu sanıklara yönelik tasarruf hakkı sadece Cumhurbaşkanı´na ait. Cumhurbaşkanı sanıklar hakkındaki idam hükmünün infazı için onay verme, idam cezalarını hafifletme veya af yetkisine sahip.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —