AMERİKALI YAHUDİ PROFESÖR İSRAİL´İN ÖDÜLÜNÜ REDDETTİ

İsrail´in prestijli ödüllerinden birini almaya hak kazanan Profesör Evelyn Fox Keller ödülünü Filistinlilerin haklarını savunan üç ayrı sivil toplum örgütüne bağışladı.

AMERİKALI YAHUDİ PROFESÖR İSRAİL´İN ÖDÜLÜNÜ REDDETTİ

Middle East Monitor´un haberine göre  Bilim Tarihi ve Felsefesi alanında ün yapmış 82 yaşındaki Amerikalı Yahudi Profesör Evelyn Fox Keller, İsrail tarafından Tel Aviv Üniversitesi´nde 2018 Dan David Prize ödülüne layık görüldü.

Ödülü almaya hak kazanan dokuz kişiden biri olan Prof. Keller, Haaretz gazetesine ödülünü "üç İsrail insan hakları örgütüne geliri bağışlayacağını" belirtti. O örgütlerin ise İsrailli insan haklarını savunuculaırnın örgütü olan B´Tselem, İsrail İnsan Haklarını Koruma Örgütü ve İnsan Hakları Savunucusu Fizikçiler olarak açıkladı.

Haaretz haberine göre bilim insanı Keller: ?Ödülü kazandığını öğrendiğinde, ödülünü bir şartla alabileceğine karra verdi. O da İsrail´in Filistinlilere yönelik pollitikalarıyla savaşan örgütlere bu paranın verilmesidir.?

?YAHUDİ OLMAKTAN UTANÇ DUYMUŞTUM?

İsrail politik sisteminin içinde yer alan bir üniversite tarafından verilen ödülü niçin reddettiği kendisine sorulunca Prof. Keller, ?Bunu o şekilde değerlendirmedim. Ödülü sisteme direnen insanları desteklemek için kabul ettim. Politik bir açıklama olarak, ödülü almam ve dağıtmam daha kuvvetli olur? dedi.

Keller ayrıca on yıl önce İsrail´i ziyaret ettiğini ve İsrail´in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinin kendisini Yahudi olmaktan utandırdığını Haaretz´e verdiği röportajında belirtti.

PROF. KELLER KİMDİR?

Metis Kitap sitesindeki biyografisinde şöyle tanıtılmakta:

ABD´li bilimci ve feminist düşünür Evelyn Fox Keller 1936´da New York´ta doğdu. Harvard Üniversitesi´nde teorik fizik ve moleküler biyoloji alanında doktora yaptı. Cornell, Northwestern, SUNY, Princeton ve California gibi Amerika´nın en saygın üniversitelerinde dersler verdi. Şu anda MIT´de Bilim, Teknoloji ve Toplum bölümünde Bilim Tarihi ve Felsefesi profesörü olan Keller, gelişim biyolojisinin tarihi ve felsefesi üzerine araştırmalar yapmaktadır.