Tarih: 11.08.2019 19:30

Altan Tan: PKK silah bırakmalı

Facebook Twitter Linked-in

Eski HDP milletvekillerinden Saadet Partili Altan Tan, ?Kürt sorununun çözümü için PKK taktik değil, stratejik olarak silah bırakmalı? dedi.

Altan Tan, katıldığı bir televizyon programında PKK lideri Abdullah Öcalan´ın son açıklaması sonrası yeni bir çözüm sürecinin mümkün olabileceğini ifade etti.

Tan, Öcalan´ın ?Çözüm için hazırım? mesajını, ?Öcalan´ın seçimden 3-4 gün önce gönderdiği mektup ve ondan önceki avukat görüşmesinde de ?Türkiye´nin hassasiyetleri´ dediği nokta da o. Şimdi sanırım dün yapılan görüşmede de daha açıklanmadı ama benim anladığım kadarıyla, önümüzdeki dönemde İmralı´dan PKK´ye silah bırakma, 2013 sürecine, konseptine sürecine geri dönme çağrısı gelecek diye tahmin ediyorum, bekliyorum? şeklinde değerlendirdi.

?Bu noktadan sonra o sağlanabilirse -tabii bunlar çok kolay şeyler değil- bir sürü faktör var işin içerisinde, bizim bizzat şahit olduğumuz görüşmeler var. Yani Kandil´de, İmralı´da, parlamentoda?? diyen Tan, ?Bunların bir kısmını bugün anlatabiliyoruz, bir kısmını daha genel cümlelerle ifade ediyoruz. İçeride ve dışarıdan bozucu faktörler, aktörler var. Yani Suriye´de bir uzlaşma olabilmesi için Kürt meselesinin bir noktaya gelmesi lazım, Suriye´deki Kürtlerin statüsünün tanınması lazım? dedi.

Rojava´daki statünün Türkiye´ye tehdit oluşturmadığını belirten Tan, ?Bunun karşılığında da PKK´nin, PYD´nin Türkiye´ye karşı savaşını bırakması lazım. Mesela PYD şunu diyor haklı olarak, ?Ben bugüne kadar Türkiye´ye herhangi bir saldırıda bulunmadım ama Türkiye karşı saldırı olduğunu iddia ediyor´ diyor. Polemiklere de girmeden silahların susması lazım. Ben böyle bir çağrının bu hafta ya da önümüzdeki günlerde geleceğini düşünüyorum? ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —