Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı BfV, sağcı Almanya için Alternatif partisini resmen ‘kanıtlanmış aşırı sağcı aşırılıkçı örgüt’ olarak sınıflandırdı.
Daha önce yalnızca AfD'nin Almanya'nın belirli bölgelerindeki eyalet dernekleri bu şekilde sınıflandırılıyordu.
Der Spiegel, parti hakkında hazırlanan bin 100 sayfalık bir raporla desteklenen bu sınıflandırma değişikliğinin, partinin istihbarat yoluyla izlenmesi için gerekli eşiği düşürdüğünü yazdı.
Reuters'in aktardığına göre iç istihbarat teşkilatı tarafından yapılan açıklamada “Parti içinde hakim olan etnik ve soy temelli halk anlayışı özgür demokratik düzenle uyumlu değildir,” denilerek “Belirli nüfus gruplarını topluma eşit katılımdan dışlamayı, onları anayasayı ihlal eden bir muameleye tabi tutmayı ve böylece onlara yasal olarak ikincil bir statü vermeyi amaçlamaktadır,” ifadeleri kullanıldı.
Spiegel'in haberine göre istihbarat teşkilatı kararını aslında geçen yılın sonlarına doğru açıklamak istemişti. Ancak Şansölye Olaf Scholz'un hükûmet koalisyonunun çöküşüyle tetiklenen seçim süreçlerine müdahale etmemek için bunu ertelemeye karar vermişti.
Bu sınıflandırma değişikliğinin AfD'nin yasaklanmasına ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirebileceği değerlendiriliyor. Ancak sınıflandırma değişikliği otomatik olarak partinin yasaklanmasını gerektirmiyor. Bunun için Federal Meclis, Federal Konsey ya da hükûmetin federal anayasa mahkemesine başvurarak bu süreci başlatması gerekiyor.
AfD, 23 Şubat'ta yapılan erken genel seçimde yüzde 20,8 oranında oy alarak Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin ardından sandıktan ikinci parti olarak çıkmıştı.