Tarih: 02.09.2018 13:54

AJAN DAMAT FİLM ODU

Facebook Twitter Linked-in

02.09. 2018 Pazar

ısır´ın eski Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır´ın damadı Eşref Mervan´ın hayat hikayesini anlatan ?The Angel? filmi 14 Eylül´de Netflix´te gösterilecek. Film, fragmanı yayınlandıktan sonra Mısır´da büyük tartışma yarattı. Eşref Mervan´ın İsrail gizli servisinin 20. yüzyıldaki en önemli muhbirlerinden biri olarak gösterilmesi Mısırlı yetkilileri rahatsız etti. Filmin İsrail bakış açısından ele alındığı iddia edildi. Mısır´ın ünlü Ortadoğu uzmanı Tarık Fehmi, İsrail´in uzun zamandır Eşref Mervan´ın ajan olduğunu öne sürdüğünü ancak eski Cumhurbaşkan Hüsnü Mübarek´in cenazesine katılarak Mervan´ın ajan olmadığını göstermeye çalıştığını dile getirdi.

 
Eşref Mervan

SEDAT´IN SIRDAŞIYDI

Cemal Abdülnasır´ın Mossad ajanlığıyla suçlanan damadı aynı zamanda Mısır´ın eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat´ın hem özel danışmanı hem de sırdaşıydı. Mervan, 2007´de Londra´daki bir otelde ölü bulunmuştu. İntihar ettiği söylense de ölümü şüpheliydi.

KİTAPTAN UYARLANDI

Eşref Mervan, ölümünden önce ülkesinin ileri gelenleri tarafından 1973 Arap-İsrail savaşında Mossad ajanlığı yapmakla suçlanıyordu. Vefatında 63 yaşında olan Mervan ile ilgili ajanlık suçlaması ilk olarak Harold Bloom´un ?Yıkımın Arifesinde´ (Eve of Destruction) adlı kitabında ortaya atıldı. Kitapta Mervan´ın 1973´taki Arap-İsrail savaşındaki etkisine dair ayrıntılı iddialar yer aldı. Film, İsrailli yazar Uri Bar-Joseph´in ?The Angel: The Egyptian Spy Who Saved Israel? isimli romanından uyarlandı. Siyaset bilimi ve istihbarat uzmanı İsrailli yazar Uri Bar Joseph´in romanında, Mervan´ın İsrail istihbaratı hakkında 1969´dan 1975´e kadar Mısır hakkında değerli bilgiler verdiğini iddia ediyor.İsrailli yönetmen Ariel Vromen´ın yönetmenliğini üstlendiği film, Mervan´ın muhbirlik sürecine odaklanıyor. Spy Game ve Children of Men gibi filmlerin senaristi David Arata, The Angel´in senaristliğini üstleniyor. Son olarak ?Doğu Ekspresinde Cinayet? filminde rol alan Hollandalı oyuncu Marwan Kenzari ise Eşref Mervan´ı canlandırıyor. Filmin dünyada ve Ortadoğu´da nasıl yankılanacağı ise şimdiden merak konusu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —