ABD´li heyet Türkiye´ye ´Petrolü İran´dan değil Barzani´den alın´ dedi

Aydınlık gazetesi, ABD´li bir heyetin İran´a yönelik olarak yaptırım kararı almadan önce Türkiye´de bir heyetle görüştüğünü burada Türkiye´ye, "Petrolü İran´dan değil Barzani yönetiminden alın´ önerisi yaptıkları iddia edildi.

ABD´li heyet Türkiye´ye ´Petrolü İran´dan değil Barzani´den alın´ dedi

Gazeteki haberde şu ifadeler yer aldı:

İran´a yönelik yaptırımların ikinci aşaması devreye girmeden önce Türkiye´ye gelen ABD üst düzey yönetici ve heyetlerin Türkiye´ye İran´dan petrol almamaları konusunda baskı yaptıkları öğrenildi. Türkiye´nin İran´dan petrol ve doğalgaz alma konusunda ısrar etmesi ve İran petrolünün Türkiye için avantajlı olduğunu belirtmesi üzerine Amerikalıların Türkiye´ye, ?Petrolü İran´dan değil Irak´ta Barzani yönetiminden alın. Biz onlara söyleriz aynı koşullarda size petrol satarlar? dedikleri belirlendi.

Konuya ilişkin Aydınlık´ın ulaştığı bir kaynak, ABD´nin İran´a yaptırımlarda bir taşla iki kuş vurmaya çalıştıklarını vurguladı. ABD´nin İran´a yönelik yaptırımlarda dünyadan gerekli desteği bulamayınca Türkiye´ye yüklendiğini söyledi. Türkiye´nin yaşadığı ekonomik krizi ve sıcak para ihtiyacını bildikleri için özel görüşmelerde ABD´lilerin çok ısrarcı olduğunu anlatan kaynak, şunları kaydetti: ?Özellikle bürokrasi üzerinde çok baskı yaptılar. Hem İran Türkiye ilişkilerini bozmak, hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi´nin Türkiye´ye petrol satmasını kabul ettirmek istediler. Bu yolla Türkiye-Bağdat arasında da kriz yaratmaya, Barzani yönetimi ile Türkiye arasında bozulan ilişkileri petrolle bağlamaya çalıştılar.?

Haberin tamamı için tıklayın