Tarih: 02.10.2018 11:03

ABD´DEN İSRAİL´E 38 MİLYAR DOLARLIK GÜVENLİK YARDIMI

Facebook Twitter Linked-in

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2016´da imzalanan İsrail´e 38 milyar dolarlık güvenlik yardımının yeni mali yıl kapsamında başlayacağını bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada, Obama döneminde imzalanan ve İsrail´e 38 milyar dolarlık askeri destek içeren 10 yıllık mutabakat zaptını överek, Başkan Donald Trump´ın anlaşmayı devam ettireceğini belirtti. Nauert açıklamasında, şu değerlendirmelerde bulundu:

Yapılan mutabakat zaptına göre ABD, önümüzdeki 10 yıl boyunca İsrail´in güvenliğini artırmak ve ikili ilişkilerimizi güçlendirmek için İsrail´e yabancı askeri finansman kapsamında 3,3 milyar dolar, füze savunması ve kooperatif programlar için ise 500 milyon dolarlık finansal yardım yapacak.

Bölgede çeşitli tehditlere ve özellikle İran saldırılarına maruz kalan İsrail´in, ABD´nin değerli ve yetenekli bir dostu olduğunu vurgulayan Nauert, ABD ise İsrail´in kendini savunma hakkını koşulsuz olarak doğrulamakta ve bu mutabakatın, İsrail´in, kendini bölgedeki tüm potansiyel düşmanlara karşı askeri olarak savunma kapasitesine yardımcı olacağına inanmaktadır" dedi.

 

 

İsrail en çok yardım alan ülke

İki ülke arasında ilk olarak 2007´de George W. Bush´un başkanlığı döneminde 10 yıllık bir yardım paketi anlaşması yapılmıştı. Toplamda 30 milyar dolarlık bu anlaşma 2009-2018 dönemini kapsıyordu.

Bush´un yerine gelen eski Başkan Obama ise 2016 yılında İsrail´le benzer bir anlaşma yapmış ve 2019-2028 arasını kapsayan 10 yıllık güvenlik yardımına ilişkin mutabakat zaptı imzalamıştı.

İsrail, İkinci Dünya Savaşı´ndan sonra ABD´nin en çok yardım gönderdiği ülkelerin başında geliyor. ABD Kongresi Araştırma Servisi´nin rakamlarına göre, Washington yönetimleri İsrail´e bugüne kadar 130 milyar doların üzerinde yardım gönderdi. Bu yardımların çok büyük bölümü askeri alanda yapıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —