ABD´den İran´a ´askeri karşılık´ tehdidi

ABD´nin İran Özel Temsilcisi Hook, İran´ın ABD´nin bölgedeki çıkarlarına saldırması durumunda, askeri bir karşılık vermekte tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

ABD´den İran´a ´askeri karşılık´ tehdidi

ABD´nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Washington´da düzenlenen "İran Rejiminin Vekil Gruplara Silah Desteği ve Devam Eden Füze Gelişimi" başlıklı panelde, İran´ın bölgede yaptığı faaliyetlere ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Hook, İran adına savaşan grupların, Yemen, Afganistan, Irak ve Suudi Arabistan´da İran´a ait silahlar kullandığını tespit ettiklerini belirterek, İran tehdidinin arttığını ve duruma yönelik harekete geçilmezse bölgede gerilim riskinin yükseleceğini vurguladı.

İran´ın dünya çapında teröre verdiği desteğin arttığını ve bölgesel istikrarı baltaladığını öne süren Hook, İran destekli grupların, Basra ve Irak´taki ABD konsolosluklarına saldırı düzenlemesine atıfta bulunarak, "İran, ABD´nin bölgedeki çıkarlarına saldırırsa, askeri bir karşılık vermekte tereddüt etmeyeceğiz." dedi.

Öte yandan Hook, Trump yönetiminin Orta Doğu´daki hedefinin "ABD müttefiklerini İran´a karşı bir pozisyona karşı kaydırmak" olduğunu ifade etti.

İran´ın, 2007´den beri Afganistan´da Taliban´a silah desteğinde bulunduğunu belirten Hook, Tahran yönetimin teröre destek vermeye devam etmesi durumunda, çok daha fazla yaptırımla karşı karşıya kalacağını vurguladı.