ABD, MENBİÇ´TE SUUDİ KARTIYLA EL YÜKSELTİYOR

Terör örgütü YPG/PKK´nın Menbiç´ten çıkarılması konusu Türkiye ve ABD arasında görüşülmeye devam ederken, bölgeden dikkat çekici haberler geliyor. Karar´a bilgi veren güvenilir kaynaklar ABD´nin Suudi destekli Arapları bölgeye yerleştirdiğini ilişkin teyi

ABD, MENBİÇ´TE SUUDİ KARTIYLA EL YÜKSELTİYOR

Türkiye sınırlarını terör örgütlerinden temizleme kararlılığını önce Fırat Kalkanı ardından Zeytin Dalı harekatlarıyla gösterdi. TSK ve ÖSO güçlerinin başarılı askeri operasyonlarıyla Fırat´ın batısı Menbiç dışında terörden temizlendi. Ancak Türkiye´nin Suriye sınırlarının tamamını Fırat batı ve doğusuyla birlikte teröristlerden kurtarma kararlılığı devam ediyor. Bu amaçla Rusya, İran ve ABD ile diplomasi masası yoğun mesai yapıyor. Terör örgütü YPG/PKK´nın Menbiç´ten çıkarılması için ABD ile görüşmeler ise halen sürüyor. Türkiye´nin nüfus yoğunluğu Arap olan Menbiç´te kontrolün ABD´nin de onay vereceği muhaliflere bırakılması önerisi halen masada. Karar´a değerlendirme yapan güvenilir kaynaklar son haftalarda ABD ve Suudi Arabistan´ın terörist YPG/PKK´nın bulunduğu bölgeleri, SDG içinde yer alan ve Körfez ülkelerinin desteklediği Arapları yerleştirdiğine ilişkin bilgiler geldiğini belirtti.

SUUDİ TIR´LARI BÖLGEDE

ABD Başkanı Donald Trump´un bölgede kalmaları için Suudi Arabistan´dan açıkca para istediğini hatırlatan kaynaklar, bu aşamadan sonra Suudlardan gönderilen TIR´ların sık görülmeye başlandığını vurguladı. Türkiye´nin bölgeyi sürekli kontrol ettiğini belirten kaynaklar, şu an için dikkat çeken bir hareketlilik olmadığını da ifade etti. Türkiye´nin bölgeyle ilgili isteğinin yerel halkın evine geri dönmesi ve kendi kendini yöneteceği şartların oluşturulması olduğunu belirten kaynaklar, ABD´nin Suudiler´le de görüşerek masadaki etkinliğini artırma çabasında olduğunu ifade etti.

Türkiye´nin Fırat´ın batı ve doğusunun terör örgütlerinden temizlenmesi konusunda A planının masada olduğunu belirten kaynaklar, ABD´nin askeri çözüm dışındaki seçenekleri görüşmek istemesi nedeniyle bu sürecin devam ettiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´nun göreve başlaması sonrası Menbiç konusunda daha somut adımların atılmasının beklendiğini de ifade eden kaynaklar, heyetler arasındaki görüşmelerin hayata geçirilip bir yol haritası hazırlanmasının bu aşamadan sonra gerçekleşebileceğini de vurguladı.