´ABD, DEAŞ tehdidi gerekçesiyle Irak´taki varlığını sürdürmek istiyor´

rak´ta Haşdi Şabi çatısı altındaki Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays el-Hazali, ABD´nin terör örgütü DEAŞ tehdidinin yeniden ortaya çıkabileceğini gerekçe göstererek ülkedeki varlığını sürdürmek istediğini söyledi

´ABD, DEAŞ tehdidi gerekçesiyle Irak´taki varlığını sürdürmek istiyor´

Irak´ta Haşdi Şabi çatısı altındaki Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays el-Hazali, ABD´nin terör örgütü DEAŞ tehdidinin yeniden ortaya çıkabileceğini gerekçe göstererek ülkedeki varlığını sürdürmek istediğini söyledi.

Haşdi Şabi içinde "radikal" kanat olarak da bilinen Hazali, resmi twitter hesabı üzerinden ABD´nin Irak´taki Maslahatgüzarı Joey Hood´un dün yaptığı açıklamalarına cevap verdi.

Hood´un, Iraklı güçlerin yabancı askeri danışmanların yardımı olmadan güvenliği sağlamada yetersiz kaldığı sözlerini hatırlatan Hazali, açıklamanın Iraklı güçlere karşı hakaret niteliğinde olduğunu ifade etti.

ABD´nin güçlerini Suriye´den çekeceği kararını duyurmasının ardından DEAŞ tehdidinin yeniden oluşacağı söylemlerine odaklandığını dile getiren Hazali, "ABD, gerekçeler öne sürerek Irak´taki varlığını devam ettirme girişimi içindedir." dedi.

Hazali, Irak´ın Kerbala ve Salahaddin vilayetlerinde sivillere yönelik meydana gelen kaçırmaların arkasında ABD´nin yer aldığını ileri sürdü.

Bağdat yönetimi talep ederse ABD Irak´tan çekilebilir

ABD´nin Irak´taki Maslahatgüzarı Hood, dün başkent Bağdat´ta düzenlediği basın toplantısında "Irak hükümetinin talep etmesi halinde (ABD) güçlerimiz, uluslararası koalisyon ve NATO güçleri ülkeden çekilebilir." demişti.

Irak´ta sadece askeri danışman ve eğitmenlerinin bulunduğunu belirten Hood, ülkede ABD´ye ait herhangi bir askeri üs olmadığını öne sürmüştü.

Irak´ta görev yapan yaklaşık 5 bin 200 Amerikan askerinin Iraklı güçlerle hareket ettiğini aktaran ABD´li yetkili, Iraklı güçlerin yabancı askeri danışmanların yardımı olmadan güvenliği sağlamada henüz yeterli seviyeye ulaşamadığını savunmuştu.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi de hemen Hood´dan sonra yaptığı basın toplantısında, ülkesinde yabancı askeri üs bulunmadığını, ABD´li güçlerin durumuyla ilgili de şu an için bir değişiklik olmadığını söylemişti.

Şii partilerden ABD varlığına karşı sert çıkışlar

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Aralık´ta Iraklı yetkililerden habersiz Enbar´daki askeri üsse yaptığı ziyarette Amerikan güçlerinin Irak´tan çıkmayacağını açıklamıştı. Trump, daha sonra yaptığı açıklamada da ABD askerlerinin Irak-Suriye sınırı üzerinde İran´ın faaliyetlerini gözleyeceğini belirtmişti. 

Trump´ın bu açıklamasından sonra İran´a yakın Iraklı Şii liderler, ABD´nin ülkedeki varlığına daha sert tepki göstermişti. 

Şii lider Mukteda es-Sadr öncülüğündeki Sairun Koalisyonu, İran´a yakınlığıyla bilinen Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih grubu ve eski Başbakan Nuri el-Maliki´nin Kanun Devleti Koalisyonu ocak ayında ülkedeki ABD ve diğer yabancı güçlerin çıkarılmasını öngören yasa tasarısı hazırlamıştı.