´ABD, BM´yi artık sorunlara çözüm arama alanı olarak görmüyor´

Rusya´nın BM Güvenlik Konseyi´nde Venezüella´yla ilgili bir açıklama kabul edilmesi yönündeki önerisini reddeden ABD´nin tutumunu değerlendiren Rus siyaset bilimci Dmitriy Yuryev, Washington yönetiminin BM´yi zor sorunlara çözüm arama alanı olarak kullanm

´ABD, BM´yi artık sorunlara çözüm arama alanı olarak görmüyor´

Sputnik´e konuşan Yuryev, "BM´de yaşanan bu düello, Soğuk Savaş´ın en sert yıllarında verilen mücadeleyle aynı niteliğe sahip değil. O dönemde kamuoyu önünde yapılan suçlamalar, en azından BM Güvenlik Konseyi´nin daimi üyelerinin fikrini dikkate alması gereken bu tür kararları almak için sadece bir kılıftı. Günümüzde ABD, BM´yi yalnızca kamusal söylem işlevinin uygulandığı bir platform haline getirdi. Artık BM´de hiçbir önemli karar alınmıyor. ABD, uluslararası olanlar da dahil olmak üzere yasal mekanizmalara ihtiyaç duymayacakları bir dünya inşa etmeye çalışıyor" dedi.

´KÜRESEL DÜZEN SİSTEMİ YOK EDİLİYOR´

ABD´nin Veneüzella´da uyguladığı politikadan vazgeçme niyetinde olmadığını ve ´tehditkar söylemin derecesine´ dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Yuryev, mevcut küresel düzen sisteminin yok edildiği gerçeğiyle karşı karşıya olduklarını da belirtti.

"Küresel siyaset önceden ´tek çıkış yolu savaş olan durumlara yol açmama´ ilkesine dayanıyordu. Günümüzde bu sistemin bir çığ hızıyla yok edildiğini görüyoruz" diye devam eden Yuryev, ABD´nin uzlaşma ve başkalarının görüşünü dikkate alma anlayışını yitirdiğinin altını çizdi.

´ABD´NİN HİÇBİR STANDARDI YOK´

´Çifte standart´ tanımının bile artık ABD´nin politikasını açıklamadığını söyleyen Yuryev, "Bu çifte standart değil, hiçbir standardın uygulanmadığı bir durum" diye ekledi.