Tarih: 19.07.2022 01:08

ÜMİT AKTAŞ'IN KALEMİNDEN: GELECEĞE SESLENENLER...

Facebook Twitter Linked-in

Sait Alioğlu Yazdı;

Geleceğe Seslenenler adlı eser yazar Ümit Aktaş imzalı olup, Çıra Yayınları “Düşünce” kategorisi içerisinde yayınlanmış bulunmaktadır.(*) Eser epey hacimli olup 640 küsur sayfadan oluşmaktadır. Kitap aynı zamanda adı geçen yayınevinin 610. Kitabı olarak raflarda yerini almış bulunmaktadır.

Bu eserin, Türkiye’de Kemalist devrimler bağlamında yasaklı hükme tabi kılınan ve ancak yetmişlerin sonu ile 12 Eylül’ün akabinde “yer altından” çıkıp insanların ilgi alanına girmeye başlayan İslamcı düşünce skalası içerisinde İslamcı şahsiyetin düşünsel ve zihni planda oluşması ve olgunlaşmasına yönelik tercüme ve telif eserlerle vücuda gelmesine bağlı olarak; hem Müslüman ve hem de birçok batı orijinli ideoloji mensubu insanın “düşünce adına” ortaya koyduğu müktesebatı, bir eleştiri süzgecinden geçirerek alma çabasını içerdiğini söyleyebiliriz.

Biz, şimdi “Geleceğe Seslenenler’e bir göz atalım…

Yazar geleceğe sesleniş babında ilk etapta şu ifadeleri kullanmakta: “Olumlu anlamdaki bir geleceğe sesleniş, bir iktidar dilinin seslenişi ya da ütopik bir beklentiye dayanmaz. Bu, bir seferilik halinin dilidir ve belli bir geleneğe dayansa da, gelenek bekçiliği de değildir. Tolstoy’da olduğu
gibi İncil’e, Benjamin’deki gibi Tevrat’a veya Kapital’e, Gandi’deki gibi Bhagavad Gita’ya, Şeriati, Kutub…daki gibi Kuran’a veya Garaudy’deki gibi Incil, Kapital ve Kuran’a dayanabilir. Bu tür kök-metinlerin üzerlerine yüklenen anlamlar, farklı istismarlara maruz kalan ideolojiler (İslamcılık, sosyalizm, liberalizm….) olarak da tezahür edebilir. Bir seferilik halinin ifadesi olan bu ideolojik yorumlar, belli bir geleneği eleştirerek buradan
kendilerini kökensel başlangıca teyelleyen gelecek çağrıları olarak da temayüz edebilir.” 
(S. 9 )

Yazarın, bu çalışmasından önce, konuya temel teşkil etmesi açısından prototip bir çalışma olan “Çağımızın tanıkları”(**) adlı, hacmi küçük, ama içerik açısından önemi bulunan bir eseri yayınlanmıştı. O eserde, çağdaş İslam dünyasından, ülkemizden ve Batı’dan yaklaşık on, on iki şahsiyetle ilgili kısa, ama önemli bilgiler içeren makaleler bulunmaktaydı. O eserde olup “Geleceğe Seslenenler”de makale bazında yer almayan şahsiyetlerde var.

Adı geçen eser, yazar tarafından geleceğe seslendiği düşünülen, çoğu da doğu/İslam dünyasından olmak üzere Batı dünyasında öne çıkmış bir iki tarihi şahsiyetin düşünceleri ve eylemlilikleri çerçevesinden birçok “ana” başlık altında, yine onlarca “ara” başlık sadedinde bir seyir çizgisi takip etmekte…

Bu şahsiyetlerden bazıları;

Bunlara ek olarak; Rusya ikliminden Tolstoy, Walter Benjamin, İslam dünyasından Seyid Kutub, Roger Garaudy, bilge insan Aliya İzzetbegoviç, Malcolm X, Ali Şeriati, Cevdet Said eserlerinden, düşüncelerinden ve yapıp ettiklerinden mütevellit olarak eserde yer almakta olup onlar bu eserde çeşitli yönleriyle ele alınmakta, işlenmekte ve onlardan miras kalan düşünceler ve eylem biçimleri; dünden bugüne ve geleceğe seslenme yoluyla bizlere ve “gelecek kuşaklara” aktarılmaya çalışılmaktadır.

Yazar, bunca insanın, düşünürün çabalarının karşılığı olarak, oluşturulan düşüncelerin –tabii ki eylem boyutu ile birlikte- ayakta kalabilmesi için şu ifadeleri kullanmakta; “…bu dile gelişler, anlayışı kıt olan ya da bakışları iktidarsal güc temerküzüne daralmış nadanlar elinde tüm özgünlüklerini ve özgüllüklerini kaybederek salt bir iktidar arayışının araçlarına ve hatta silahlanma da dönüşebilir.” (S 10)

(*) Ümit Aktaş, Geleceğe Seslenenler, 1.Baskı, Mayıs 2022, Çıra Yayınları, İstanbul

(**)Ümit Aktaş, Çağımızın Tanıkları, Mayıs 2014, Okur Kitaplığı, İstanbul

 

Kaynak: Farklı Bakış




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —