Dünyanın dört bir yanından 66 siyasetçi ve akademisyen, Tunus'ta tutuklu bulunan eski Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi'nin (83) serbest bırakılması için ortak bildiri imzaladı.
66 isim, Gannuşi'nin gözaltına alınmasının ikinci yıldönümünde, adil yargılanma ve serbest bırakılma çağrısında bulundu.
"Uluslararası Gannuşi'yi Destekleme Komitesi"nden 66 isim, Gannuşi'nin tutuklanmasının ikinci yıl dönümü dolayısıyla ortak bir bildiri imzaladı.
Uluslararası Gannuşi'yi Destekleme Komitesi'nin bildirisini imzalayanlar arasında, farklı ülkelerden önemli isimler yer alıyor.
Bunlar arasında; Tunus’un eski Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki, Bosna-Hersek’in eski Devlet Başkanlığı Konseyi üyesi Haris Silajdzić ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin eski Başkanı Mustafa Şentop da yer aldı.
“Şartsız Bırakılması Çağrısı Yinelendi”
Bildiride, Gannuşi hakkında art arda 15’ten fazla dava açıldığı, "peş peşe verilen haksız mahkumiyet kararlarının sonucu 5 Şubat 2025 tarihinde 22 yıl hapis cezası öngören hüküm verildiği" hatırlatıldı.
Gannuşi ve tüm siyasi tutuklulara yönelik "haksız yargı kararlarının" kınandığı bildiride, söz konusu kararlar, "adalet ilkeleri ve yargı bağımsızlığının ciddi bir ihlali" olarak nitelendirildi.
Bildiride, Tunus’taki tüm düşünce suçlularının serbest bırakılması ve yargının, muhalifleri cezalandırmak amacıyla bir araç olarak kullanılmasının durdurulması talep edilirken, "adil yargılanma için en temel şartların eksik olduğu bir ortamda" bu uygulamaların sona erdirilmesi gerektiğini vurgulandı.
Dünya çapında siyasi ve akademik şahsiyetler 17 Nisan 2024'te , Gannuşi'nin tutuklanmasının birinci yıldönümünde Uluslararası Gannuşi Destek Komitesi'ni kurmuştu.