Açıklamanın imzacıları arasında İngiltere’nin yanı sıra Avustralya, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya, Yeni Zelanda ve İsviçre dahil 27 ülkenin dışişleri bakanları yer alıyor.
Açıklamada, “Gazze’deki savaşın artık sona ermesi gerekiyor” deniliyor.
Ardından şu uyarıda bulunuluyor: “Gazze’deki sivillerin çektiği acılar yeni boyutlara ulaştı. İsrail hükümetinin yardım dağıtım modeli tehlikeli, istikrarsızlığı körüklüyor ve Gazzelileri insanlık onurundan mahrum bırakıyor.
“Yardımların damla damla dağıtılmasını ve en temel ihtiyaçları olan su ve gıdayı karşılamaya çalışan çocuklar da dahil olmak üzere sivillerin acımasızca öldürülmesini kınıyoruz. 800’den fazla Filistinlinin yardım ararken öldürülmesi dehşet verici.”
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, hafta sonu yiyecek beklerken İsrail’in açtığı ateş sonucu 100’den fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 19’unun ise yetersiz beslenme sonucu öldüğünü açıkladı.
Dünya Gıda Programı, Gazze’deki açlık krizinin “yeni bir çaresizlik seviyesine ulaştığını” söylüyor
27 ülkenin yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki 2,1 milyonluk nüfusun tamamını güneydeki Refah bölgesinde sözde bir “insani yardım kentine” taşıma önerisinin kabul edilemez olduğu belirtilerek, insanların “kalıcı olarak zorla yerinden edilmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğu” belirtildi.
Ülkeler, ateşkes çağrısı yaparken, “güvenlik ile barışa giden siyasi bir yolun açılması için daha fazla adım atmaya hazır oldukları” uyarısında bulunuyorlar.
Bu, çoğunlukla Filistin devletinin tanınması için bir sinyal olarak görülüyor.
Birçok ülken bağımsız Filistin devletini tanıyor ancak İngiltere ve Fransa da dahil olmak üzere bazı Batılı ülkeler bu grupta yer almıyor.
İsrail Dışişleri Bakanlığı ise açıklamayı reddederek, “gerçeklerden kopuk olduğunu ve Hamas’a yanlış mesaj verdiğini” savundu.
Yardımların koordinasyonundan sorumlu İsrail askeri birimi Cogat, 21 Temmuz’da yaptığı açıklamada, İsrail’in “uluslararası hukuka uygun hareket ettiğini ve uluslararası kuruluşlarla koordinasyon halinde Gazze’ye insani yardımların girişini kolaylaştırmak için çabalara öncülük ettiğini” söyledi.
‘İnsanlar su ve tuzla hayatta kalmaya çalışıyor’
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 20 Temmuz’da İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyinde Birleşmiş Milletler’in yardım kamyonlarını bekleyen en az 67 kişiyi öldürdüğünü açıklamıştı.
Bakanlık, Gazze’nin başka yerlerinde yardım bekleyen 6 kişinin daha öldürüldüğünü, 150’den fazla kişinin de yaralandığını, bazılarının durumunun ağır olduğunu bildirdi.
19 Temmuz’da Gazze’de aşırı açlığın arttığı ve giderek artan sayıda insanın “aşırı bitkin halde” olduğu uyarısında bulunuldu.
“Bedenleri eriyip giden yüzlerce insanın açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyoruz” denildi.
Birleşmiş Milletler de (BM) Gazze’deki sivillerin açlık çektiğini belirterek temel ihtiyaç maddelerinin acilen ulaştırılması çağrısında bulundu.
Bunun üzerine yardım bekleyen Filistinlilere 20 Temmuz’da İsrail tarafından açılan ateş sonucu onlarca kişi öldü.