Diyarbakır'da Alimler ve Medreseler Birliği (İttihad-ul Ulema) tarafından düzenlenen "10. Alimler Buluşması" dün başladı.
Selahaddin Eyyubi Külliyesi Konferans Salonu'nda, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan ve iki gün sürecek olan programa, Türkiye'nin yanı sıra Moritanya, Mısır, İran, Suriye, Filistin, Afganistan, Yemen, Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Ürdün'den temsilciler katıldı.
Hamas Sözcüsü de katıldı
Konferansın en dikkat çeken katılımcısı Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum oldu.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, programın açılışında yaptığı konuşmada, İslam aleminin çeşitli sıkıntılar yaşadığını, bu tür toplantılarda sorun ve sıkıntılara çözüm bulma adına ortak akıl ve istişare ile çare aranmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
İsrail'in 2 yıl boyunca Gazzelilere tarifi imkansız acılar yaşattığını anlatan Yapıcıoğlu, "Vahşi düşmanın gücü, sahip olduğu silahlar değil bizim dağınıklığımız ve dünyevileşmemizdir. 2 milyara yakın nüfusa sahip İslam ülkeleri maalesef 2 milyon Müslümanı Batılı ülke yöneticilerinin olmayan insafına terk etti. Bir avuç katil gözlerimizin önünde kardeşlerimize soykırım uyguladı, ümmetin onurunu çiğnedi, bizler uzaktan dua edip ağlamakla, soykırımcılara lanet etmekle yetindik" dedi.
"Bin yıllık kardeşliğin temeli ortak inancımızdır"
Türkiye’deki çözüm sürecine de değinen Yapıcıoğlu, "İnsanımıza 40 yılı aşkın bir süredir acılar yaşatan şiddet ve terör sorununun sona erdirilmesi, kardeşlik hukukunun yeniden tesis edilmesi için çalışma ve gayretlerimiz devam ediyor. İnşallah bu hayırlı sonuçların gerçekleşmesi için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu mesele bir hak, hukuk meselesidir. Hukuk tesis edilemediği için tahakkuk edemeyen kardeşliğimiz zarar görmüştür. Bin yıllık kardeşliğin temeli ortak inancımızdır. Bu temel sağlamdır ve kardeşliğin devamı da bu temelde olacaktır" ifadelerini kullandı.
Konferansta edep, aile terbiyesi, Filistin meselesi, İslam düşüncesi ve dayatılan ideolojik yaklaşımlar gibi konularda katılımcılar sunum yaptı.
Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Saniullah Farahmand, Hamas'ın sözcülerinden Fevzi Barhum ile Alimler ve Medreseler Birliği Genel Başkanı Enver Kılıçarslan da birer konuşma yaptı.
"Kürtlerin varlığı anayasada tanınmalı"
Konferansın ana gündemlerinden biri Kürt sorununun çözüm süreciydi.
Rûdaw’a konuşan İttihadü’l Ulema Genel Başkan Yardımcısı Mela Beşir Şimşek şu ifadeleri kullandı:
“Bugün Türk ne haklara sahipse, Kürt de aynı haklara sahip olmalıdır. Türklerin dili varsa, Kürtlerin de eğitim dili olmalıdır. Kürtlerin varlığı anayasada tanınmalı, onların hak ve hukukları güvence altına alınmalıdır.”
“Komşu halklar Kürtlere hakaret ediyor”
Din alimleri, Kürt sorununun İslam çerçevesinde çözülmesi ve Kürtlerin tüm kültürel, dilsel ve ulusal haklarının tanınması gerektiğini dile getirdiler.
Din alimi Cemal Çınar “Bugün Kürtler her yönüyle mağdur ve mazlumdur. Komşu halklar onlara hakaret ediyor ve dünya Kürtleri tanımıyor” ifadelerini kullandı.
Din alimi Cuma Poyraz da şöyle dedi:
“Kürtlerin hakkı, Türklerin ve Arapların hakkı gibidir. Yüce Allah Kürtleri de, Türkleri de, Acemleri de yaratmıştır ve herkese hak vermiştir.”
Din alimi Kasım Çogalan “Eğer Kürtler bu cumhuriyetin kurucularından ise, onların dili olan Kürtçe de resmî dil olmalıdır. Madem bu halk kardeştir, devlet onlara karşı ayrımcılık yapmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Bir diğer din alimi de “Kürtler de Araplar ve Türkler gibi Müslümandır. Onların hangi hakları varsa, Kürtlerin de o haklara sahip olması gerekir.” dediler.
Konferans iki gün sürecek ve son gününde bir sonuç bildirgesi hazırlanarak kamuoyuna duyurulacak.
Kaynak: rudaw.net