Hasan Kanaatlı Yazdı;
Hasan Kanaatlı yazdı
Yusuf Ziya Cömert, Müslümanların; Gazze karşısında fert, toplum, cemaat, mezhep, meşrep ve devletler olarak bir şeyler yapmadığı, yapamadığı düşüncesi üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Oral çalışlar, İran üzerinden Şii eksenli İran politikasının mezhepçi sebeplerden dolayı çöktüğünü, bunu gören Suriye’nin yeni yönetiminin devleti “mezhep ve din dışı” yeni bir konsepte göre düzenleyeceğini belirtiyor.
Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 110. Yıldönümü. Emperyalist kafirlere karşı birçok ırk ve mezhepten Müslümanın birleşerek vatan müdafaası ile zafer sancağı diktikleri gün.
Marco Rubio: “Amerika Birleşik Devletleri, daha fazla çatışmayı önlemek için en iyi yol olarak güvenilir, mezhepçi olmayan bir yönetim sergileyen siyasi geçişi desteklediğini bir kez daha teyit eder.”
Ömer Çelik, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi verilerine göre binden fazla kişinin öldüğü Suriye'deki çatışmayı "Suriye'nin birliğine dönük terörist saldırı" olarak tanımladı.
"İslam Mezhepleri Tarihi, Müslümanların düşünsel hayatında meydana gelen gelişme, farklılaşma ve kırılmayı bir bütün halinde ele alan bir bilim dalıdır.
İbrahim Kiras, İrlanda’da Protestanlar ile Katolikler arasında vuku bulan mezhep çatışmalarının olumsuzluğunu, izlemiş olduğu bir İrlanda yapımı olan “Belfast” filmi üzerinden, bize de bir şeyleri hatırlatıyor.
Hakan Fidan’ın da bulunduğu, Dışişleri Bakanlarının katıldığı zirvede Suriye için ortak bildiri kaleme alındı. Antony Blinken: "Arap ve Türk diplomatlarla Suriye konusunda ortak bildiride anlaşıldı.
Yıldıray Oğur, belgeler ışığında, tek parti döneminde devletin Nusayri azınlığa yönelik “olumsuz” bakış açısının aksine, onlara ve dolayısıyla Suriye yönetimine en iyi yaklaşımın AK Parti döneminde söz konusu olduğunu belirtiyor.
Toplumu, en alt ve önemine binaen başta aile, yakın akraba, sülale, kabile, “aşiret” kavim, ulus/millet, ümmet ve salt inançtan sadır olan dinleri ve mezhepleri kapsayan gruplar oluştura gelmiştir.
Iraklı düşünce insanı Ahmed El-Kâtib’in, Mezhepsel Ayrıştırmada Gerçek ve Yanılsama” alt başlıklı “Müslümanlar Neden Parçalandı” adlı eser, Mana Yayınları tarafından yayınlandı.
Suudi Arabistan’ın MBC Televizyonu’nun Ramazan ayında Muaviye ile ilgili dizi yayınlayacağını duyurmasının ardından İran İslam devrimi karşıtı İngiliz Şiileri de harekete geçti.
Mikdat Karaalioğlu, Kur’an yakma eylemi sadedinde, yüzlerce yıl mezhepçi yaklaşımlarla Avrupa’da ve Amerika’da kutsal kitaplar dahil, genel anlamda içerik açısından “tehlikeli bulunan” kitaplara yönelik saldırılara dikkat çekiyor.
Mikdat Karaalioğlu, birkaç gün önce ölen ve bazı olumsuz sıfatlarla anılan Papa 16. Benedict’in düşüncesi, Katolik Kilisesi ile ilişkisi ive İslam’la bazı Hıristiyan mezheplere yönelik tavrına dikkat çekiyor.
Taha Kılınç, Dr. Orhan Karaoğlu’nun “Teopower Olarak Şiilik ve İran Dış Politikası” adlı kitabı eser üzerinden İran’ın dünden bugüne Şiiliğin mezhep olgusu ile birlikte bir ulus devlet anlayışına işaret ediyor.
İstanbul Barosu eski başkanı Ümit Kocasakal, baro başkanlığı için aday çıkartan İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu’nun (İMAG) önemli bir kesiminin de kendi adayları yerine Saraç’a oy verdiğini açıkladı.
Ahmet Taigetiren, Bartın’daki maden faciası üzerinden yüzlerce yıldır hakkında konuşulan, mezheplere dahi konu olan kader bahsinde, tevekkül edip tedbire başvurmayan Zihniyete Mehmet Akif’in “Tevekkül” şiiriyle dikkat çekiyor.
Ahmet Taşgetiren, başta Türkiye özelinde Alevilik-Sünnilik farklılığı üzerinden genele, yani İslam dünyasına doğru tüm mezhepleri kapsayacak bir “İslam barışı” nın nasıl ve ne zaman olabileceğine dair duygularına yer veriyor.
Mustafa Çağrıcı, “Anadolu platformu”nun, FETÖ darbesi akabinde düzenlemiş olduğu bir sempozyumu içeren İslam Dünyasında Temel Sorunlar: Şiddet, Mezhepçilik ve Darbeler (İstanbul 2017).kitabı üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor
Harun Aykaç, Sünnilik ve Şiilik üzerine, kendilerini o iki mezhebi forma dayandıran insanların davranışları üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.
Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 107. Yıldönümü. Emperyalist kafirlere karşı birçok ırk ve mezhepten Müslümanın birleşerek vatan müdafaası ile zafer sancağı diktikleri gün.
Afganistan'daki Şii Hazara nüfusunun önde gelen liderlerinden Dr. Cafer Mehdavi Taliban yönetimine sosyal medya hesabından destek mahiyetinde açıklamalar paylaştı.
Dr. Bekir Tank yazdı;
Söylemsel düzeydeki Selef vurgusuna ve dinin temel kaynaklarına dönüş iddiasına rağmen bu tür bir din anlayışının kaynaklara en uzak noktaya götürdüğü ise ortadadır.
Yazar İlyas Özbay’ın “Mezheplerin Hayatımıza Pozitif Etkileri” adlı eser, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
Taliban’ın üst düzey yöneticilerinden Hayrullah Hayırhuda, İran’ın devlet televizyonu Press TV’ye verdiği demeçte İran ve Türkiye’ye sıcak mesajlar verdi.
Türkiye ile Taliban inanç meselesinde birleşiyor mu yoksa ayrışıyor mu? İlahiyatçı Büyükkara, Türkiye'nin ana akım dindarlığıyla Taliban'ın zihniyet noktasında ayrıştığını belirtiyor
mail gönder 1980 öncesinde İslamcı gençliğin bilinçlenmesinde önemli rol oynayan Sedat Yenigün 5 Temmuz 1980’de kimliği belirsiz kimseler tarafından şehit edildi.