İbrahim Kiras, “iyi yönetim – kötü yönetim” bağlamında, yeni bir anlayış olan yönetişim’in yerine, tek kişilik bir sistemin itiraz etmeden ve sorgulamdan kabulünün toplumu nereye götüreceği konusunda endişelerini dile getiriyor.
Muhammed Zeki Mirzaoğlu’nun, “Toplumun Yükselen Öfkesi ve Siyasal Değişim Arayışı” alt başlıklı “Cemel Vak’ası” adlı eseri, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
Ahmet Taşgetiren, yazısında, kendisini ramazan vesilesiyle arayan Cemil Çiçek’in, son günlerde siyasetin ve toplumun adalet ve ahlak bazında gelmiş olduğu acınası hale dair serzenişlerine yer veriyor.
Yurt dışına çıkışları yasaklanan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ile TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras'ın hakimlik ifadeleri paylaşıldı.
Ahmet Taşgetiren: “23 yıl sonra bugün… Nasıl, devletle toplumun farklı katmanları arasındaki ilişki nasıl? Hukuk nasıl işliyor? İnsanlar ne hissediyor devlet adına yapılan uygulamalar karşısında?”
Sosyolog yazar Enis Doko, Kartalkaya’daki otel yangını üzerinden, toplumun yanlış temellendirilmiş kader anlayışına ve bizdeki kapitalistlerin, Batı’dan kala kala aldıkları uç kapitalizmin, onları ahlaksız kıldığına işaret ediyor.
Suriyeli Bakan, "Suriye'deki Kürtler, Suriye halkının çeşitliliğine güzellik ve ışık katıyor. Suriye'deki Kürt toplumu, Esad tarafından haksızlığa uğradı. Herkesin eşitlik ve adaleti hissettiği bir ülkeyi hep birlikte inşa edelim.
Gazeteci Mühdan Sağlam, Demos Araştırma Derneği’nin “Kürt Meselesinin Çözümsüzlüğünde Türkiye’de Toplumun Rolü: Kayıtsızlıktan Müdahilliğe” raporunun yazarı Dr. Yeşim Yaprak Yıldız ile çözüm/barış sürecini konuştu.
Doğan Avcıoğlu’nun da etkilendiği asker süngüsü gölgesinde ‘devlet kapitalizmi’ yani yerli ve milli ‘Baas rejimi’ düşü. Marks’ın genelde doğu toplumları, özelde Osmanlı/Türk toplumu hakkında yazdıklarından ilham alınmıştır.
Güneydoğu iş dünyası, Erdoğan'a seslendi: Kürt toplumunun yüreğine su serpecek bazı açıklamalar yapmasını bekliyoruz
Fehmi Koru, teröre karşı alınan güvenlikçi tedbirlerle birlikte,, siyasi mülahazalarla toplumun algı damarlarıyla oynanmadan, terörün yararlandığı zeminin ortadan kaldırılması için çaba sarf edilmesinin de önenme dikkat çekiyor.
Siyasetçi Ertuğtul Günay, ilk ortaya çıktığında Arap toplumuna iyi vaatlerde bulunan BAAS hareketinin, giderek şahıs eserine dönüşen dikta halinden dolayı umut olmaktan çıkıp zulme dönüştüğünü ve yıkıldığını belirtiyor.
Ahmet Taşgetiren, düzgün ve hesap verilebilir bir ekonomi yönetimi yerine, iş çöküşe varınca, “halkımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” yollu söylemlerin derde derman olmadığını; toplumun geçim derdine düştüğünü belirtiyor.
HTŞ, Suriye toplumunun geniş kesimlerini yansıtan yeni kurumlarda sivil ve askeri yapıların tam konsolidasyonunu sağlamak için kendisini feshetmeyi bile düşünüyor.”
Ali Bayramoğlu Yazdı;
Toplumu, en alt ve önemine binaen başta aile, yakın akraba, sülale, kabile, “aşiret” kavim, ulus/millet, ümmet ve salt inançtan sadır olan dinleri ve mezhepleri kapsayan gruplar oluştura gelmiştir.
Serbestiyet'in haberi; Mehmet Uçum: “Türkiye toplumu yerel seçimlerde iktidara bir istikamet çizdi, bunu Devlet çok iyi okudu”
Toplumu total olarak ilgilendiren konularda ciddi anlamda bir şeyler yapmadan, ayakta kalma adına ekonomik alanda sanayiye değil de inşaat işine ağırlım vermek ne kadar özgünlük içerir?
Ezidiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilmek için HDP'yi muhatap alan ikinci bir mektup yayınladı
Yasin Aktay, Kemalist rejimim,toplumu katı laikleştirme ve sekülerleştirme çabalarıba rağmen, dinin toplum hafızasında yerini koruduğunu, konuya dair yapılan alan çalışmalarıyla ortaya koyuyor.
11 ilde yıkıma neden olan Maraş depremlerine ilişkin araştırma yapan İPSOS anketinden dikkat çeken detaylar ortaya çıktı
Abdurrahman Arslan, Birikim dergisinde “Millilik-yerlilik: Tarihi toplumun afyonu yapmak” başlıklı bir yazı yayımladı.
Ahmet Taşgetiren Türklük ve Türkleştirme politikaların atfen, bir üstünlükten ziyade her toplumun kendi kimliği çerçevesinde eşit vatandaşlığın esas alınması gerektiğini belirtiyor.
İran Cumhurbaşkanı Reisi, ülkedeki gösteriler konusunda ülkedeki "rejim yanlısı aydın ve yazarların" toplumu aydınlatma görevini yerine getirmeleri gerekirken olaylar karşısında sessiz kaldığından şikayet etti.
Fatma Barbarosoğlu, sosyolojik bir tespitle günümüz toplumunda adab-ı muaşeret(görgü) kurallarının, çoğu kez hak kavramının dışında değerlendirildiğini ve bu kavramın içeriğinin değiştiğini belirtiyor.
Yıldıray Oğur, toplumun çeşitli kesimlerine uygulanan yasakların HDP üzerinden muhalif Kürtlere de uyguladığını, buna rağmen, onları konser türü etkinliklerle kazanma düşüncesinin pek de faydalı olamayacağını belirtiyor.
Mikdat Kadıoğlu, bugün başlayan Çin’deki parti kongresine atfen; Mao’dan sonra oluşturduğu kişi kültü ile toplumun ve yöneticilerin kabusu olan devlet Başkanı Şi Cinping’e dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Dr. Abdülkadir Turan, öteden beri, meb, kültür ve daha sonra kurulan “aile bakanlığı” üzerinden –sağ hükümetlerin kısmi farklı çabalarına rağmen- Müslüman toplumu Batıcılaştırma ameliyesinin sürdürüldüğünü belirtiyor.
Ali Fikri Işık, dışarıda “tek başına yemek yiyen” baba figüründen hareketle, Kürt toplumunun, tarih boyunda belli bir aidiyet bilincinden ve “iyi, kötü” bir otorite anlayışından mahrum olduklarını belirtiyor.
Mahmut Toptaş, bugün başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı vesilesiyle yazısında; toplumun doğrulukta olduğu gibi yanlışlıkta da bilgi aktarıcısı sayılan öğretmenlerin üzerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtiyor.