CahitBayrak, Trump’ın, ikinci kez başkan seçilmesi sonrasında dünyaya ve özellikle de Ortadoğu’ya yönelik uygulamak istediği politikalar üzerinden, ‘modern sömürgecilik ve Ortadoğu’nun geleceğine dair bir değerlendirmede bulunuyor
Emekli diplomat Selim Kuneralp yazdı;
Trump, bugünkü yemin töreninden önce başkentte “Zafer Mitingi” düzenledi. Binlerce taraftarına konuşan yeni başkan konuşmasına “Kazandık” diyerek başladı. Gelir gelmez Ortadoğu’da savaşı bitirdiklerini söyledi. Vaatlerini sıraladı
Hakkari kent merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunan Merga Bütan Kayak Merkezi 2.800 rakımlı yüksekliğiyle Ortadoğu’nun en büyük kayak merkezlerinden biri durumunda.
Gazete Duvar’dan Mühdan Sağlam, 7 Ekim sonrasında yeniden şekillenecek olan Ortadoğu’ya dair soruları Can Cemgil ve Dr. Erhan Keleşoğlu’na sordu ve onlardan aldığı cevapları okuyucusuyla paylaşıyor.
Oral Çalışlar, Kürt sorununun çözümü ve Suriye’deki durumun geleceğinin tartışıldığı ve Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün (DPI) organize ettiği bir toplantıya dair görüşlerini paylaşıyor.
Selahaddin geri dönüyor. Çünkü Kürtlerin kurtuluşu, Türklerin çıkış yolu onda. Hatta Arapların selameti de onda. Selahaddin’in dönüşü, Ortadoğu’daki milletlerin onurunun ayağa kalkması demektir.
Yalım Eralp ile Dünya Dönüyor’da bu hafta: Suriye ile ilişkilerde artık iyice talepkâr bir hale geldik. Esad’dan bir beyanat yok. Bizden ise iki günde bir, "Efendim, bekliyoruz," diye açıklamalar geliyor
21-22 Ekim 2024'te Ankara'da gerçekleştirilen Parti Meclisi toplantımızın sonuç bildirgesi:
Umran Dergisi’nin Ekim 2024/362. Sayısında, Ortadoğu’da ABD-İsrail terörü çerçevesinde, Aksa Tufanı, Siyonist tahakküm ve “Büyük İntifada” konuları ele alınıp değerlendirilmektedir.
Bedri Soylu'nun yeni yazısı;
Taha Kılınç, Suudi merkezli olarak ABD’nin ve Çin’in Ortadoğu’da gördüğü ilgi ve ilgisizliğe yönelik bir değerlendirmede bulunuyor.
ABD, Çin’in başta Irak olmak üzere Ortadoğu’da gücünü artırmak istediğini ve bu hamlelerinin ileride tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.
Taha Kılınç, ABD’nin elinde bulundurduğu Ebu Gureyb hapishanesi ile Ortadoğu’da İran, Suriye ve Libya’da, siyasi muhaliflerin işkence görüp bir kısmının ise işkence sonucu öldürüldüğü hapishaneler olgusuna dikkatlerimizi çekiyor.
Hediye Levent, gazeteduvar.com’da Dalia Ziada ile “Şu anda Ortadoğu’da olan şey tam bir panik diplomasisi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Taha Kılınç, Suudi-Çin ilişkisinden hareketle, Çin’inde Ortadoğu’ya ilgi duyduğunu, ama kültür olarak hiçbir Semavî dine mensup olmayışından dolayı onun salt kapitalist kültürüyle bölgede kalıcı olamayabileceğini belirtiyor.
Taha Kılınç, Ortadoğu’da İran ve İsrail dışında, geneli Arap olan ülkelerde, devletlerin hızlı bir şekilde ideolojilerden arınıp salt batıcı bir kulvara girmelerini, kendi açılarından bir hedefsizlik olarak tanımlıyor.
Tarık Ziya Gücüm imzalı, “Ortadoğu’da Küresel Mekanizmanın Kırılan Fay Hatları” eser, Çıra Yayınları ‘Araştırma’ serisi içerisinde yayınlandı.
Süleyman Seyfi Öğün, BAE’nin Türkiye ile yakınlaşması ile birlikte Ortadoğu’da ve çevresinde var olan birçok dengenin değişmeye başladığını ve diplomatik ilişkilerin buna göre şekilleneceğini belirtiyor.
Günay Aslan,nupel.tv’de “Ortadoğu’da Yeni Dönemin Şifreleri ve Kürtlerin Geleceği” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ndeki kültür müşavirliği görevine getirilen Selim Öztürk, İsrail’i Ortadoğu’daki sorunun değil de çözümün bir parçası saydı.
Vali Nasr ve Maria Fantappie, 3 Ağustos’ta Foreign Affairs’de kaleme aldıkları ABD liderliğine tavsiye niteliğindeki makalelerinde bölgedeki dengelerin gerçekçi bir resmini çiziyorlar.
Blinken’ı Ortadoğu’ya gönderen güç halkların ortak dayanışması ve İsrail’in algı operasyonu balonlarının bir bir patlamasıdır. Bu zemin üzerine yeni bir Ortadoğu inşa etmek için harekete geçme zamanı ve çok fazla vakit yok.
İsrail, Ortadoğu’da nükleer silaha sahip bir İran’dan en çok rahatsızlık duyan ve bunu her platformda açıkça ifade eden ülkelerin başında gelmektedir.
Mustafa Kaya yazdı;
ABD, 2 adet "B-52H" tipi nükleer kapasiteli bombardıman uçağını Ortadoğu'ya gönderdi.
1976’dan bu yana, Ortadoğu’nun en sıcak bölgelerinde bulunan Fisk, kariyerini Suriye Baas rejiminin avukatı olarak tamamladı. Fisk, son yıllarda Suriye ile ilgili çok sayıda asparagasa imza atmıştı.
Ortadoğu’da selefilikle sufi hareket, bazen İslamcılara bazense sosyalist hareketlere karşı kullanılmak üzere yedekte bekletiliyor.Bazen sufilik ön plana çıkarken bazen de Suudilerin arkasında olduğu selefilik sahayı domine ediyor
Ankara-Moskova hattında yaşanabilecek gelişmelerin, yalnızca iki ülke için değil Kafkaslar’dan Karadeniz’e, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya çok geniş bir coğrafyada etkilerinin olması bekleniyor.
Onun Afganistan, Pakistan, İran, Irak, Suriye, Filistin ve Lübnan’a yönelik istihbarat oyunlarındaki rolü irdelenmeye değer.