Hasan Mesut Önder;“Türköne’nin yüksek egosu ve duygusal-düşünsel yapısı dikkate alındığında,olay ve olguları hızlı kavramsallaştırarak erken yargıya varma eğiliminde olduğu görülmektedir. Bu özellik, bir analist için risk içerir."
kitaphaber.com.tr’den editör Bilal Can, aile kavramına yönelik olarak Demet Tezcan ile bir röportaj gerçekleştirdi. Bizde haber duruş olarak, o röportajı, okuyucularımızın yararlanması için alıntılıyoruz.
Sinan Baykent; "Şüphesiz ki, “Avro-faşizm” kavramına yapılan müracaat masumâne değil. 1940’lara atıf açık ve keskin. Dahası, sözün sahibi de dikkate alındığında, Bolşevik terminolojiyi andırıyor."
Kur'an'ın bir kısım ayetleri siyaset bilim ve onun temel, siyaset ve devlet düzenini kavram ve kurum olarak belirleyen ve çerçevesini bize veren anahtar kavramlarına ilişkindir
Kutup ümmet adlı eser Mısırlı akademisyen Dr. Muna Ebu’l-Fadl’a ait olup, onun, İslam ümmetini, “ümmetler içerisinde” tevhide dayalı bir denge usulüne sahip olan bir noktaya irca ediyor.
Kitabının önsözünde ifade ettiği gibi sayın Ümit Aktaş Anarşizm kitabını iki nedenle kaleme almıştır: Anarşizmi olduğu gibi ve doğru kavramak; mülkün (egemenliğin) ve hakikatin temelde ve özünde Allah'a ait olduğunu vurguluyor.
Ali Bayramoğlu ile Bugünler’de bu hafta: Erdoğan'ın TÜSİAD için dile getirdiği “kayıt dışı siyaset” kavramı, muhtemelen otoriter rejimlere armağan edilmiş yeni bir tanımdır ve kabul edilemez bir kavramdır.
Taha Akyol, ABD’de Trump’ın bu ikinci dönemine atfen, çağımızda dünyada var olan otokrasiyle demokrasi arasındaki kavganın temel sebebinin kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı kavramının içerisinde yattığını belirtiyor.
Murat Ülker, çağdaş filozof Byung-Chul Han’ın “enfokrasi” kavramını merkeze alarak, bilgi akışının manipülasyonu, gözetim kapitalizmi ve dijital çağın özgürlük yanılsaması üzerine önemli tespitlerde bulunuyor.
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İlhami Güler, İslam’ın içindeki beş kavramı ‘Beşi Birlik’ çerçevesi üzerinden değerlendiriyor.
Çandar, 'İç cephe' kavramına dikkat çekti ve Bahçeli'nin tokalaşmasında iyi niyet görmediğini söyledi.
Figen Çalıkuşu'un Karar'daki yazası; Ya da “devletin bekası” gerekçesiyle “hak, hukuk, adalet” kavramını tepeleyen anlayış…
İrfan Burulday Yazdı;
D. Mehmet Doğna Türkiye’nin ideolojik olarak tek parti cumhuriyeti görüntüsünü ortadan kaldırmasının şart olduğunu, Bunun ancak Anayasa’dan altı okun, yani ilke ve inkılapların çıkarılması ile mümkün olduğunu belirtiyor.
İlahiyatçı ve sosyolog yazar Ali Bulaç’ın, “Çğdaş Kavramlar ve Düzenler” adlı esrinin “yeni” baskısı, Çıra Yayınları tarafından yayınlandı.
Abdülaziz Tantik, düşünce dünyasının yıldızlarından sayılan ve bir konuyu derinlemesine anlamamızı kolaylaştıran kavram olgusuna dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Hukukçu yazar İsmail Kıllıoğlu, anayasa kavramına, onun İslami temeline ve Batı’daki gelişim süreci ile bizde, konu ile ilgili çalışmaları ve ona yönelik bir yığın değişikliğe dikkat çekiyor.
Ali Haydar Haksal, Batılı oryantalistlerin İslam’a bakışlarına ve bir Batı projesi olan modernleşmenin –onun din karşıtlığından dolayı-medeniyetle eş tutulamayacağını belirtiyor.
Eğitimci yazar Yusuf Yavuzyılmaz’ın, ‘Kavramlar’ slt başlıklı “Yaşayan Sözlük” adlı eseri, Çıra Genç kategorisinde yayınlandı.
Roni Margulies, ilk oluştuğunda, kıtaların değil, tek bir kıtanın varlığına işaret ederek, bu kıtanın zamanla çoğullaştığını, bir gün gelip tekrardan birleşebileceğinden hareketle, vatan kavramını ironik bir dille sorguluyor.
Fatma Barbarosoğlu, sosyolojik bir tespitle günümüz toplumunda adab-ı muaşeret(görgü) kurallarının, çoğu kez hak kavramının dışında değerlendirildiğini ve bu kavramın içeriğinin değiştiğini belirtiyor.
Kadir Canatan Yazdı;
Doğru Haber Gazetesi’inden Mustafa Karakaş, TRT spikeri Deniz Emir’in dün 29 ekim mesajı verirken, İslam’a ve onun kavramlarına yönelik yanlış sözlerinin içeriğine dikkat çekiyor.
İktisatçı yazar Yaşar Süngü, para kazanma ve kazanılan servetin dağılımında adalet(servetin toplum içerisinde dolaşımı) ve iyilik(servetin üretiminde payı olan insanların ödüllendirilmesi)kavramının önemine işaret ediyor.
Ömer Lekesiz, kendisinden önceki felsefe anlayışına eleştiriler getiren Martin Heidegger’in “Varlık ve Zaman’da Dünya Kavramı” na dair Türkçe olarak yayınlanan bir eser üzerinden değerlendirmelerde bulunuyor.
İsmail Kılıçarslan, “duyarlılık faşizmi” diye adlandırdığı kavram üzerinden tehlike saçan sokak köpeklerini savunanlara ve kendi yaşam tarzına saygı duyulmamasını faşizm olarak değerlendiren LGBT anlayışına işaret ediyor.
Ahmet Örs, incelikli bir işlevi bulunan; hem dünya hayatına atıf yapan ve hem de “burada” yanlışa direnildiğinde mükâfatının ahrette verileceği belirtilen Şura kavramı üzerimden adı geçen sureye dair bir değerlendirmede bulunuyor.
Süleyman Seyfi Öğün, İtalya’daki seçimler için, “İtalya’daki seçimi “aslında aşırı sağ”ın kazanmadığını, solun kaybettiğini, bununda Avrupa özelinde sol kavramındaki bulanıklığa ve silikleşmeye bağlıyor.
Abdullah Muratoğlu, çoğumuzun II. Dünya Savaşı döneminde ortaya atıldığı düşünülen “soğuk (ya da ılık vb.) savaş kavramının, 1800’lerin sonlarında Almanya’da ve daha da ilerisinde Endülüs dönemine kadar ulaştığını belirtiyor.
Bülent Bingöl’ün, “Kavramlarla İslam” üst başlıklı “Cihad” adlı eseri, Çıra Yayınları “Düşünce” kategorisi içerisinde yayınlandı.