Konferansta alınan kararlar, Ankara'da hayal kırıklığı yarattı. Ankara’nın, ‘Bunu savaşı devam ettirmek istedikleri şeklinde okuruz’ meyanında ifadeler kullandığı belirtiliyor.
Suriye’de SDG ile Barzani’ye yakın partilerin oluşturduğu ENKS 26 Nisan’da Suriye’deki Kürtlerin siyasi birliği için ulusal konferans düzenleyecek. Konferansta kurulacak Kürt heyeti Şam yönetimiyle görüşmeleri sürdürecek.
Süleymaniye'de Amerikan Üniversitesi tarafından düzenlenen Süleymaniye Formu’nda ABD’nin Kuzeydoğu Suriye’den çekileceği iddiaları üzerine görüşler dile getirildi.
Vahap Coşkun, muhalefetin, 19 mart sonrasında, DEM Parti’nin çözüm sürecine katkısını istemediklerini, kendilerini kadrolu direnişçiler ve Kürtleri de iktidara karşı hazır kıta konumunda görmek istediklerini belirtiyor.
Selahattin Demirtaş, t24.com.tr’de “Yeni paradigma; Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kürtlerin de devletidir” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazıyı aşağıya alıntılıyoruz.
Altan Tan, “Yoldaki İşaretler”in konuğu oldu: “İslami kesim ve sol hareketler Kürtlerin haklarıyla ilgili basit bir şey bile söylemedi. Oysa Kürtler uzun yıllar iki hareketin de hamallığını yaptı, yükünü çekti."
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon programında, Suriye’de Ahmed Şara ile yapılan görüşmenin detaylarını ve Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısını değerlendirdi.
AK Partili eski milletvekili Orhan Miroğlu, Suriye’deki silahlı gruplar arasında çıkan çatışmalar ve devamında sivillere de yönelen saldırılarla ilgili X hesabından değerlendirmeler yaptı.
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’a konuşan yazar Ümit Aktaş, her ne olursa olsun sürecin ilerlemesi için Kürtlerin bazı kazanımları olması gerektiğinin altını çizdi.
Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani: Öcalan’ın mesajının ardından özellikle PKK’nın bu çağrıyı dikkate alması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Öcalan’ın mesajına olumlu yanıt vermek, Kürtlerin de faydasına olacaktır.
Mücahit Bilici, hiçbir bedel ödemeden, Kürtler ve özellikle de kendileri gibi düşünmeyen; tam eşitlik içerisinde ortak bir vatan arayışında olan Kürt aydınlarına karşı dil uzatan Kürt milliyetçilerini eleştiriyor.
Yıldıray Oğur’un konuğu Mücahit Bilici oldu: “Şu anda bölgede üç devlet var; Türkiye, İran, İsrail. İdeolojik olarak yaklaşmayalım. Bu üç opsiyondan hangisi Kürtler için maksimum getiri, minimum zarar getirir?
Oral Çalışlar yazdı;
İlk Kürtçe belgeselin, 12 Eylül askeri darbesinden sonra çekildiği ortaya çıktı. Yönetmen Banu Yalkut Breddermann, "Kürtlerin direnci bana da her konuda mücadele gücü verdi" dedi.
Mücahit Bilici: “Türkiye içindeki Kürtlerin ve Türklerin geleceği, Türkiye dışındaki Kürtler ve Türkler ile birlik sağlamaya bağlı. Türkiye’nin kendi dışında hem Kürt birliğine hem de Türk birliğine ihtiyacı var.”
Alper Görmüş yazdı;
Donald Trump: “Erdoğan çok akıllı bir adam. Adamlarını Suriye’ye farklı şekillerde ve farklı isimlerle gönderdi ve kontrolü ele geçirdiler. Erdoğan’ı seviyorum, saygı duyuyorum. Bence o da bana saygı duyuyor."
Yıldıray Oğur, Çözüm sürecinin olumlanmaması adına, birçok ulusalcı ile sol çevrelerin söylemi ve aynı zamanda DEM’den beklediğini pek bulamayan CHP’nin, konuya dair olumsuz ve geri kalıcı durumuna işaret ediyor.
Sosyolog yazar Mücahit Bilici, Kürt sorununun çözümü ve Kürtlerin, Türklerle birlikte ortak vatanda ortak payda üzerinde, anayasal zeminde, eşitlik üzere yaşama durumunun anlam ve önemine dikkat çekiyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) adlı oluşum ile Kürtlerin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki ateşkesin hafta sonuna dek uzatıldığını açıkladı.
Ali Bayramoğlu, analizinde BAAS sonrası Suriye’sinde nasıl bir yol, yöntem izlenebileceğini; İran ve Rusya’nın güç kaybını, Türkiye’nin söz sahibi olabilirliğini ve dahası işin içerisine Kürtlerin girmesi durumuna dikkat çekiyor.
Selahaddin geri dönüyor. Çünkü Kürtlerin kurtuluşu, Türklerin çıkış yolu onda. Hatta Arapların selameti de onda. Selahaddin’in dönüşü, Ortadoğu’daki milletlerin onurunun ayağa kalkması demektir.
Ali D. Ulusoy, yazısında, Kürt sorununun çözümü için ne radikal Türklerin, ne radikal Kürtlerin yaklaşımının gerçekçi olmadığını; var olan sorunun eşit vatandaşlık ve anayasal teminat çerçevesinde çözülebileceğini belirtiyor.
Yıldıray Oğur'un Karar'daki yazısı; "Türkler ile Kürtlerin birbirini sevmesi her iki taraf için hem dini hem de siyasi bir farzdır. Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir. Türkleri sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir.”
AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Ankara-Şam arasındaki olası görüşmeler ve Kürt meselesine yansımalarını Serbestiyet’e değerlendirdi.
Abdullah Kıran'ın Serbestiyet'deki yazısı;
Serbestiyet'te; Demirtaş’ın ilk değerlendirmelerini T24’den Murat Sabuncu yazdı:
Mücahit Bilici'nin SERBESTİYET'teki yazısı;
Fransa’nın AFP haber ajansı, 14 Mayıs seçimlerini Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin gözünden anlatan bir analiz yayınladı. AFP, ‘Iraklı Kürtlerin seçimi gergin bir şekilde izlediğini' yazdı.