Cihat Arpacık, Zonguldak’ta kaçak bir maden ocağında yakılarak öldürülen Afgan vatandaşı “işçi” Vezir’in ölümünün, 1 Mayıs’ı iştiyakla kutlayan zevat ve olaya tanık olan resmi ilgililer açısından ne anlama geldiğini sorguluyor.
Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Kırkpınar Mahallesi’nde Kaymakam Kutsal Baytak’ın talimatıyla çitler söküldü, ağaçlar kesildi. Ancak köylüler, bu uygulamanın neden sadece kendi mahallelerinde yapıldığını sorguluyor.
Mehmet Şeker, hükümetin, bir ara ilişkilerini kestiği bazı ülke liderleriyle görüşmesine karşı çıkanların, arada bunca sorun varken ABD ve birçok Avrupa ülkesi liderleriyle görüşmesine karşı çıkmamalarının sebebini sorguluyor.
Roni Margulies, ilk oluştuğunda, kıtaların değil, tek bir kıtanın varlığına işaret ederek, bu kıtanın zamanla çoğullaştığını, bir gün gelip tekrardan birleşebileceğinden hareketle, vatan kavramını ironik bir dille sorguluyor.
İbrahim Kahveci, Dünya’da Tahıl Koridoru Antlaşması ile hızla düşen buğday fiyatı neden Türkiye’de düşmediğini verileri inceleyerek sorguluyor.
Fehmi Koru, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme girişimindeki ile bunun yanında Batı’nın ona karşılık vermedeki karşılıklı kararsızlığın altında yatan sebebi sorguluyor.
Fehmi Koru, elektrik faturalarına yapılan fahiş zamlara verilen tepki-karşı tepkilere ve Kıbrıslı Halil Falyalı’nın cenaze törenine Kıbrıslı Türk yetkililerin tam tekmil katılmalarındaki sebebi mahiyetini sorguluyor.
Hakan Albayrak, Sezen Aksu üzerinden yürüyen tartışma ile İyi Parti’nin çözüm sürecine yönelik yanlış söylemine Ali Babacan’ın itirazını ve bu itiraza AK Partililerin neden destek çıkmadıklarını sorguluyor.
Mine Alpay Gün, bir siyasi patinin genel başkanının, “sözde” ziyaret ettiği ve Türk vatandaşlığı kazanmış bulunan Suriyeli bir kuyumcunun şahsında, tüm göçmenlere karşı ortaya koyduğu ırkçı tavrı sorguluyor.
Eğitimci yazar Dr. Abdülkadir Turan, dünyada batı uygarlığına dahil oldukları halde kendi alfabesi değiştirmeyen milletlere rağmen, bizde yapılan harf inkılabının sebebini sorguluyor.
Merhum Akif Emre, ‘Aliya tedirginliği’ başlığıyla kaleme aldığı 20 Ekim 2016 tarihli yazısında Aliya İzzetbegoviç için yapılan anmaların mahiyetini sorguluyor.
Abdülhalim Velioğlu, Hz. Muhammed(s)’i öven şiirler yazan Viktor Hugo ve J. W. V. Goethe ile 9. Senfonisinde İslami simgelere vurgu yapan Beethoven’in çalışmalarının yanında bu tür çalışmalarımızın olmadığının sebebini sorguluyor.
Ahmet Taşgetiren, PKK/YPG’nin, Suriye’nin kuzeyinden Türkiye’ye yönelik “en” son saldırısı üzerinden, bölge ile ilgili var olan kördüğümün nasıl çözülebileceği durumunu sorguluyor.
Taha Akyol, bir hocaefendi’nin, “Dimyat’a giderken evdeki pirinçten olma” düşüncesiyle mevcut iktidarı, birçok yanlışına rağmen desteklemeye yönelik çağrısına konu olan tarihi arkaplanı sorguluyor.
Mehmet Acet, Şubat 2020’de İdlib ile ilgi yapılan anlaşmaya zora sokacağı düşünülen Putin ile Esed arasında Moskova’da yapılan görüşmenin mahiyetini sorguluyor.
Eğitimci yazar Mustafa Aygün, eğitim kurumlarında var olan, ama daha sonra kaldırılan rehberlik ve denetim işinin kaldırılma sebebini sorguluyor.
Tahsin Görgün, TYB tarafından 2020 yılı fikir ödülüne layık görülen “Osmanlı Düşüncesi” adlı son eserinde Osmanlı hakkında genelgeçer bir doğruymuş gibi kabul edilen bir yargıyı sorguluyor.
Duvar Arkası'nın haberi;
Hükümet ve havacılık kaynakları, karantinanın İngiltere’ye giriş yapanların, gümrük kapılarında bir adres bildirmesi anlamına geleceğini belirtirken çoğu vatandaş bu uygulamanın neden bu kadar geç yapıldığını sorguluyor.
Abbas Pirimoğlu, Dünya'dan ve ülkemizden hareketle ulus-devletlerin adeta matafiziği olan ve adıa ulusal irade denilen olgugu ve egemenliğin ne menem birşey olduğunu sorguluyor.
Kenan Alpay, ülke için bütün toplumun fedakârlığa davet edildiği bu süreçte, köprü, tünel ve yolları kullanıp ekonomik bir üretim yapabilme imkânlarını yitirmiş bu toplum adına hazine garantisinde işlerin nasıl ilerleyeceğini sorguluyor.
Faruk Beşer koronavirüsten dolayı aldığımız önlemler karşısında, artık kanıksamış olduğumuz zalim milletlerin masumlar üzerinde uyguladığı katliamlara değinerek hangisinin daha tehlikeli olduğunu sorguluyor.
Milli Gazete yazarı Zeki Ceyhan, tasarımının İtalya'dan, pillerinin ise Çin'den geldği bilinen bir otomobillin nasıl 'yerli' olabileceğini sorguluyor.
Yıldıray Oğur, Peter Handke’ye ödül verilmesine haklı olarak öfkelenen Ankara’nın Miloseviç’in dostu Doğu Perinçek ile iyi olan ilişkisini sorguluyor.
Ocak Medya'dan Mustafa kalabalık, Türkiye'de tarihi yapılara uygulanan restorasyon çalışmalarını ve 'amacını' sorguluyor.
Faruk Beşer, İslamcılık olgusunu,çeşitli açılardan değerlendirdiği yazısında, onu ta Osmanlı'nın son döneminden buyana teörle eş değer göran batılılarla The Camaa'nında(FETÖ) İslamcılığa aynı şekilde yaklaşımını sorguluyor.
Yıldıray Oğur yazısında, Canan Kaftancıoğlu’nun siyaset ve devletle ilgili fikirleri hakkında yorum yapmadan buraya kadar uzanan süreci dikkate almak gerektiğinden bahsederken, yıllar öncesinden atılmış tweetlerin iddianame için yeterliliğini sorguluyor.
Yıldıray Oğur, ABD karşıtlığı yaparken ?´Rusyacılık´´ takıntısına kapılanları eleştirdiği yazısında, Putin´e bağlanmanın Türkiye´nin ne kadar faydasına olduğunu sorguluyor.
Milat Gazetesi yazarı Ali Bal ?Siyasete Kurban Vermek? başlıklı analiz yazısında, birçok değerimizi bizden alıp götüren ve kendisine o kayıp giden değerlerimizin aksine, alışılmadık anlamlar yüklediğimiz siyaset anlayışımızı sorguluyor.
Eğitimci yazar Hasan Postacı, Özgün İrade Dergisi´nde yayımlanan analiz yazısında, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine adım atıldığı bu süreçte, mevcut iktidarın, öne aldığı ve gelecek için bir hayli önem verdiği gözlemlenen, ama aynı iktidarın geçmiş döne