Tarih: 23.02.2026 22:30

Suriye'de Alevi gazeteci Alaa Mohamed öldürüldü

Facebook Twitter Linked-in

Artı Gerçek- Suriye'nin Lazkiye kırsalında Kardaha'ya bağlı Nini köyünde yaşayan Nusayri gazeteci Alaa Mohamed evinde başından vurularak suikasta uğradı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) aktivistleri tarafından bildirilen olayla ilgili olarak resmi makamlar henüz faillerin kimliği veya saldırının koşulları hakkında açıklama yapmadı.

CANLI YAYINDAN 4 SAAT SONRA SUİKAST

İlke TV'de yer alan habere göre suikast, Mohamed'in YouTube kanalı üzerinden yürüttüğü canlı yayından yaklaşık dört saat sonra gerçekleşti.

Yayında, Suriye'nin farklı şehirlerindeki siyasi ve güvenlik meseleleri tartışılmıştı.

Alaa Mohamed, yayınında özellikle Dera'daki Busra el-Şam halkının Şura Konseyi açıklamalarını yorumladı ve bu dosyanın bölgesel ve uluslararası aktörlerle bağlantısını değerlendirdi.

Ayrıca Deyrizor ve Şam'da yaşanan güvenlik kaosuna ve çatışmalara dikkat çekti.

ALAA MOHAMMED YAYINDA NELER SÖYLEDİ?

Yayın sırasında öne çıkan noktalar şunlardı:

Alaa Mohammed, mevcut hükümetin devam edeceğini ancak 'yarı-milli bir ordu' oluşturmasının uzun zaman alacağını belirtti.

Her şehirde Savunma Bakanlığı'na bağlı grupların yanı sıra, dış ajandalar için çalışan özel grupların da bulunduğunu söyledi.

"14 ay sonra ne başarıldı? Ne başarılabilir? Bence hiçbir şey" ifadesini kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sözlerine değinerek, Trump'ın "Bu başkanı ben iktidara getirdim" açıklamasının Amerikan iç kamuoyuna yönelik olduğunu savundu.

ALAA MOHAMMED KİMDİR?

Spor medyası kökenli olan Alaa Mohamed, uzun yıllar spor gazeteciliği yaptıktan sonra geçtiğimiz yıl aktivizme yönelmiş ve Suriye kıyı bölgesindeki 'sivil barış grubu' içinde aktif rol üstlenmişti.

18 Mayıs 2025'te Gençlik ve Spor Müdürlüğü önünde yetkililer tarafından tutuklanan Mohamed, topluluklarda geniş tepki uyandırmıştı.

Serbest bırakıldıktan sonra medya ve toplum aktivizmine geri dönmüştü.

53 GÜNDE 40 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

SOHR, 2026 başından bu yana Suriye'nin farklı illerinde intikam amaçlı cinayetler ve tasfiyeler sonucu 40 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ölenler arasında üç kadın ve bir çocuk bulunuyor.

Can kayıplarının bölgelere göre dağılımı ise şöyle:

Humus: 21 kişi (2 kadın dahil)

Lazkiye: 6 kişi (1 çocuk dahil)

Süveyda: 5 kişi

Hama: 3 kişi

Şam: 2 kişi

Şam Kırsalı: 2 kişi

Tartus: 1 kişi

 

Kaynak: Artı Gerçek




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —